in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Razvijen alat koji može upravljati našim emocijama i ponašanjima pomoću svjetla

Zanimljivosti

Grupa naučnika iz Južne Koreje razvila je novi alat koji, koristeći samo svjetlost, može upravljati emocijama, ponašanjima i mislima ljudi.

Kako su naveli u objavi za medije, ontogenska tehnologija, koju nazivaju “Opto-vTrap”, može na hemijskoj razini, upravljati emocijama i ponašanjima ljudi.

C. Justin Lee sa Instituta za temeljne znanosti (IBS) i profesor Heo Won Do s korejskog Instituta znanosti i tehnologije (KAIST) vodili su studiju koja je objavljena u znanstvenom časopisu Neuron, a u kojoj su podrobnije opisali komponente i procese koji se nalaze u pozadini ove tehnologije.

Kako su napisali, tokom istraživanja testirali su tehniku na miševima u laboratorijskim uvjetima i otkrili da je plavo svjetlo moglo privremeno kontrolirati otpuštanje neuroprijenosnika, hemijske tvari odgovorne za komunikaciju među neuronima. Svjetlost je pokrenula okupljanje vezikula (malih unutarstaničnih, membranom ovijenih vrećica koje prenose tvari) u mozgu, što je onemogućilo uobičajeno funkcioniranje neurona. Kad je svjetlo ugašeno, neuroni su unutar jednog sata povratili svoje funkcije.

Autori studije ističu važnost daljnjih proučavanja stanica mozga, kako bi se još bolje upoznalo samo funkcioniranje mozga. Što se tiče primjene njihovog alata u praksi, smatraju da bi se najbolje moglo koristiti u daljnjem istraživanju mozga, ali i za potencijalno liječenje određenih neuroloških poremećaja u budućnosti, prenosi Eurekalert.