in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Zanimljive činjenice: Zašto muškarcima s godinama obrve postaju sve čupavije, a ženama sve rjeđe?

Na dlakavost starijih muškaraca utječu visoke razine hormona

Dok mnogi muškarci stareći gube dlake na glavi, obrve, uši i nos nadoknade taj gubitak. Nasuprot tome, ženska kosa, uključujući dlake obrva, ima tendenciju prorjeđivanja se.

Na dlakavost starijih muškaraca utječu visoke razine hormona – odnosno testosterona. Ovi hormoni s vremenom imaju veći učinak na folikule dlake, što uzrokuje izraženu dlakavost. S druge strane, hormon estrogen, koji između ostaloga pojačava rast kose, ima tendenciju smanjiti se nakon menopauze.

Međutim, gdje kosa raste, koliko brzo raste te njezina tekstura i boja temelje se prvenstveno na genetici, dobi, prehrani, zdravlju i spolu. Ali, kako ljudi stare, hormoni i različiti odgovori na hormone ključni su razlog za razliku između muškaraca i žena u pogledu kose.

Kako rastu obrve?

Sve dlake na tijelu rastu iz folikula dlake. Životni ciklusi ovih folikula imaju tri faze: fazu rasta (anagen), dvosedmičnu prijelaznu fazu (katagen) i višemjesečnu fazu mirovanja (telogen). Nakon što folikuli dlake miruju, kosa na kraju ispadne. Proces tada počinje ispočetka u anagenoj fazi.

Dlake na različitim dijelovima tijela rastu različito jer se dužine tih faza razlikuju. Kosa na tjemenu ima najdužu anagenu fazu, obično u rasponu od dvije do sedam godina. Međutim, dlačice obrva i druge dlakave površine razlikuju se. Što je anagena faza folikula dlake kraća, to su kraće i dlačice na tom dijelu tijela kada odu u stanje mirovanja. Obrve imaju vrlo kratku anagenu fazu od oko 30 dana. Nakon ovog kratkog razdoblja rasta slijedi produžena faza mirovanja, što objašnjava zašto su dlačice obrva obično dugačke centimetar ili manje.

Uloga testosterona

Na dužinu različitih faza utječu hormoni koji kruže tijelom. Na ciklus kose, kao i na strukturu folikula dlake, jako utječu različiti hormoni. Konkretno, muškarci često imaju visoke razine androgena, posebno testosterona, dok žene obično imaju niže razine androgena. Ovi androgeni razlog su i zbog kojega muška kosa brže raste. Kako muškarci stare, neki folikuli dlake s vremenom postaju osjetljiviji na te hormone. Kako folikuli postaju osjetljiviji na androgene, hormoni ih duže drže u anagenoj fazi, što s godinama dovodi do većeg rasta dlačica na mjestima kao što su obrve, nos i uši, prenosi 1klik.hr

Zanimljivo je i pomalo misteriozno da folikuli dlake na tjemenu različito reagiraju na testosteron, zapravo skraćujući njihov ciklus rasta kada se razina testosterona poveća. Zato neki stariji muškarci imaju neravne obrve, duge dlake na nosu i čupave dlačice u ušima, ali ćelavu glavu.