in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Koliko je zapavo sigurna vaša šifra? Provjerite odmah!

Infografika

Stručnjaci za sigurnost kompanije Security.org objavili su infografiku “Koliko je sigurna vaša šifra”, iz koje možete vidjeti koliko je vremena potrebno PC uređajima da provale vaš password ovisno o tome kako ste ga složili.

Ako koristite šifre sastavljene samo od malih slova i od 1 do 8 znakova kompjuter će ih razbiti trenutno, baš kao i one u kojima osim malih koristite barem jedno veliko slovo. Ukoliko uz jedno veliko slovo koristite i barem jedan broj, šifra do 6 znakova se također može trenutno provaliti, kao i one koje koriste jedno veliko slovo, broj i simbol. Ukratko rečeno, šifre sastavljene s do 6 znakova su kompjuterima i hakerima koji ih koriste za razvaljivanje “na izvolite”, jer se takve provale za manje od treptaja oka.

Ako koristite šifre 7 do 10 znakova, bit ćete malo duže “neprobojni”, pod uvjetom da kombinirate mala i velika slova, brojeve i simbole, a s šiframa sastavljenih od 12 kombiniranih znakova možete postići neprobojnost do 34.000 godina, ukoliko se na vaš password baš ne namjeri neko superračunalo.

Na ovoj poveznici možete provjeriti koliko je siguran vaš password, ali iz sigurnosnih razloga vam predlažemo da u polje provjere ne upisujete prave šifre, već im malo promijenite slova i brojke, čisto da dobijete informaciju koliko je dugo takav tip passoworda siguran pred napadom kompjutera specijaliziranog za “krekiranje”.

Antivirusna rješenja su također važni faktori zaštite u čitavoj priči, ali ni ona vam neće puno pomoći ukoliko se hakerima sami nudite kao na pladnju svojom neopreznošću.