in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Koristite chat aplikacije? Ovi programi dijele najviše vaših podataka!

Chat aplikacije

Neke aplikacije za razmjenu poruka dijele više podataka korisnika, kada se to od njih zatraži.

Korisnici telefona obično imaju brojne platforme društvenih mreža na kojima su svakodnevno aktivni. Među njima, postoje posebne aplikacije koje su namijenjene samo za razmjenu poruka. Iako ove aplikacije ponekad mogu da sadrže osjetljive informacije koje korisnik želi da zadrži za sebe, dokument koji je procurio otkriva da dvije glavne chat aplikacije – WhatsApp i iMessage – dijele veliki broj podataka sa FBI-em.

Vijest stiže iz dokumenta koji je procurio iz FBI-a (Federalni istražni biro), koji predstavlja sigurnosnu vladinu službu u SAD. Dokument je otkrio da Facebookov WhatsApp i Apple-ov iMessage pružaju agenciji najveću količinu informacija. FBI takođe, može legalno da izvuče informacije iz bilo koje aplikacije za razmjenu poruka.

Prema dokumentu, WhatsApp, iMessage i Line su ponudili “ograničeni” sadržaj poruka na osnovu zahtjeva koji je uputio FBI. Dok su ove platforme dobrovoljno nudile “neke” podatke, aplikacije kao što su Signal, Telegram, Threema, Viber, WeChat i Wickr nisu otkrivale nikakav sadržaj iz poruka.

Naravno, informacije koje se dijele možda nisu bezopasne. FBI u mogućnosti da preuzme podatke iz adresara i od “mete” i od njenog kontakta, ukoliko postoji nalog za pretres.

Situacija je komplikovanija za iMessage korisnike. Ako korisnici iMessage-a kreiraju rezervne kopije svojih poruka i razgovora na iCloud-u, FBI ima pristup stvarnom sadržaju poruke, jer se od Apple-a zahtijeva da preda iCloud ključ za enkripciju, ukoliko postoji nalog, navodi Gizmochina.