in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Facebook priznao problem uznemiravanja u Metaversu: Predstavlja egzistencijalnu prijetnju, a nadzor je gotovo nemoguć

Meta

Glavni tehnološki direktor Mete novoimenovane matične tvrtke Facebooka, rekao je da je uznemiravanje u virtualnoj stvarnosti egzistencijalna prijetnja za nju.

Interni dopis iz marta od Andrew Bozwortha kaže da Meta ima “gotovo Disneyjeve razine sigurnosti”, ali da virtualna stvarnost često može biti toksično okruženje, posebno za žene, neopreznu djecu i manjine, prenosi Yahoo News.

Ako se ne riješi, to bi moglo gurnuti mainstream kupce iz medija u potpunosti, ali je također rekao da je moderiranje govora i ponašanja korisnika u bilo kojoj smislenoj skali praktički nemoguće.

Gospodin Bozworth je navodno u dopisu savjetovao da bi Facebook trebao koristiti svoja trenutna pravila zajednice, a za kažnjavanje kaže da treba provoditi jaču pristranost prema provođenju pravila uz neku vrstu spektra upozorenja, uzastopno duže suspenzije i konačno izbacivanje iz prostora za više korisnika. Korisnici će možda morati imati jedan račun s Meta, jer bi mogli biti blokirani na više platformi zbog korištenja više avatara. Teorija je da ovdje moramo premjestiti kulturu ponašanja tako da dugoročno zapravo ne moramo poduzimati te radnje provođenja “zakona” prečesto.

Facebook razvija društvenu igru virtualne stvarnosti pod nazivom Horizon Worlds koja će stalno bilježiti što se događa u metaverzumu, koja će slati podatke Facebooku ako korisnici odluče pomoći moderiranju platforme. Tvrtka se oslanja na umjetnu inteligenciju kako bi moderirala svoju platformu, ali je za Financial Times rekla da istražuje kako najbolje koristiti AI u Horizon Worlds i da još nije izgrađena.

Facebookova umjetna inteligencija kritizirana je više puta zbog neuspjeha u borbi protiv govora mržnje na platformi, pa nam ostaje za vidjeti koliko će dobro funkcionirati. Glasnogovornik Mete rekao je za Independent da se raspravlja o tome kako osigurati tu sigurnost i privatnost.

Meta neće sama graditi, posjedovati ili pokretati Metaverzum. Naveli su kako rano počinjemo razgovore o viziji Metaverzuma, prije nego što neke od tehnologija uopće postoje.

Ovo neće biti posao samo jedne tvrtke. Za to će biti potrebna suradnja u cijeloj industriji i sa stručnjacima, vladama i regulatorima kako bi se to postiglo kako treba.