in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Sumnjate da je vaš mobitel pokupio virus? Pripazite na ova upozorenja!

Instalirajte antivirusni softver

Ako niste instalirali antivirusni softver i ako ste skloni rizičnom ponašanju, moguće je kako se na vašem mobitelu našao zlonamjerni softver.

Donosimo pregled sedam najčešćih znakova kako je vaš pametni telefon s operativnim sistemom Android ili iOS negdje nekom prilikom zaražen zlonamjernim softverom.

Zaraza te vrste češća je kod Androida, ali daleko od toga da su Appleovi iPhonei imuni. Stoga provjerite jeste li uočili neke od ovih sedam znakova za uzbunu.

Počeli su se pojavljivati skočni prozori s oglasima

Ako dosad niste čuli za adware, evo kratkog objašnjenja. Riječ je o zlonamjernom softveru koji napada uređaj putem neželjenog oglašavanja.

Moguće je kako je našao put do vašeg uređaja ako se odjednom na njemu počnu pojavljivati skočni prozori s oglasima, čak i kad je web preglednik zatvoren. Većinu oglašavanja moguće je zapriječiti korištenjem adblockera ili web preglednika koji ima tu opciju ugrađenu.

Aplikacija se često ruši

Ako se neka aplikacija ili vaš uređaj često ruši bez očitog razloga, moguće je kako je zaražen zlonamjernim softverom.

Povećana potrošnja podataka

Dođe li iznenada do velikog povećanja saobraćaja podataka za koje nemate drugo objašnjenje, moguće je kako je krivac zlonamjerni softver koji u pozadini šalje vaše podatke nekome.

Vaši prijatelji primaju od vas spam poruke

Ako niste spamer prilično je neuobičajeno ako vaši prijatelji počnu odjednom primati neželjenu poštu od vas. Za to može biti odgovoran zaraženi mobitel, kao i PC.

Pojavile su se nepoznate aplikacije

Među aplikacijama ste pronašli aplikacije za koje ste sigurni kako ih prije nije bilo i kako ih vi niste instalirali? Provjerite da li je riječ o sistemskim aplikacijama nužnim za normalno funkcioniranje pametnog telefona. Ako nije, odmah ih deinstalirajte.

Baterija se brže prazni

Rad zlonamjernog softvera može dodatno opteretiti bateriju vašeg uređaja pa će se ona isprazniti brže nego inače.

Pametni telefon se često pregrijava

Određena razina zagrijavanja mobitela je očekivana, naročito ako ga koristite za zahtjevnije zadaće. Ali, ako se počne pregrijavati često i bez razloga, moguće je kako je pokupio virus, objašnjava iTechPost.