in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Trump u velikim problemima: Društvena mreža nije ni počela sa radom, a već mu spremaju tužbu

Nova mreža bit će dostupna početkom naredne godine

Donald Trump želi da pokrene novu društvenu mrežu pod imenom Istina, nakon što je prethodno banovan sa Twitttera i Facebooka.

Bivši američki predsjednik napravio je plan za novu društvenu mrežu i rekao je da želi da se suprotstavi “tiraniji Facebooka i Twittera”.

Trump Media  &Technology Group – TMGT će svoju društvenu mrežu lansirati sljedećeg mjeseca i pozvati “prvu turu” novih korisnika, a u saopštenju su naveli da će imati nacionalno predstavljanje u prva tri mjeseca 2022. godine. Trenutno Istina ima samo lokaciju za registraciju.

I prije nego što su počeli sa radom, već su se našli u problemu. The Software Freedom Conservancy (SFC) saopštio je da je Trumpova društvena mreža već narušila sve što je mogla jer je pokrala društvenu mrežu Mastodon.

SFC je dao Trumpu 30 dana da promijene mrežu i licencu ili da ponovo izgrade platformu.

Ako to ne učine bit će im mreža ukinuta i morat će da snose posljedice tako što će ih tužiti. Svi mogu da koriste kod koji koristi Mastodon, ali moraju da se drže Affero General Public License i da se drže te licence i prava koje je AGPLv3 ponudio svim korisnicima da koriste.

Obzirom da se oni nisu vodili time već sve “pokrali” kako kaže SFC, morat će dosta toga da mijenjaju.

Tužbu je već najavio i osnivač Mastodona Eugen Rochko, navodi Verge.