in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Otkriva rane faze pogoršanja zdravstvenog stanja: Senzor u uhu prati rizične COVID 19 pacijente kod kuće

Tehnologija u vrijeme pandemije

Znanstvenici Tehničkog sveučilišta u Munchenu (TUM) razvili su sistem za udaljeno praćenje COVID-19 pacijenata kod kuće koji može otkriti rane faze pogoršanja zdravstvenog stanja kako bi se čim prije mogli uputiti u bolnicu na potrebno liječenje.

Sistem koristi senzor u uhu za mjerenje i prijenos podataka u gotovo stvarnom vremenu ljekara koji zatim procjenjuju kada je pacijentima potreban prijem u bolnicu.

Kao što je to bilo slučaj na mnogim mjestima u svijetu, bolnice se mogu brzo napuniti pacijentima s COVID-19 kada se valovi infekcija prošire lokalnom zajednicom. Osim što pomažu onim pacijentima kojima je najpotrebnije akutno liječenje, liječnici pokušavaju čim prije uočiti pacijente s visokim rizikom od pogoršanja zdravstvenog stanja kako bi se mogli čim prije učinkovito liječiti u bolnicama. No, ponekad nije lako brzo identificirati te pacijente, pa su mnogi bolesni ljudi poslani kući, da bi se danima kasnije vratili u teškom stanju.

Ovo novo istraživanje testiralo je sistem prema kojem su novootkriveni pacijenti s COVID-19 označeni visokim rizikom od teške bolesti poslani kući s uređajem dizajniranim za nadzor brojnih vitalnih znakova. Zdravstvene podatke koje je snimio uređaj daljinski je nadzirao tim zdravstvenih djelatnika, a pacijente su pozivali u bolnicu kada su vitalni znakovi ukazivali na pogoršanje njihovog stanja.

Studija je koristila komercijalno dostupan senzor za uši koji je proizvela tvrtka Cosinuss. Senzor podsjeća na mali slušni aparat i sadrži senzorski element fotopletizmografije (PPG), osjetnik kontaktne temperature i mjerač ubrzanja (akcelerometar). Može mjeriti otkucaje srca, tjelesnu temperaturu, zasićenost krvi kisikom i ritam disanja.

Uređaj se povezuje s pametnim telefonom putem Bluetootha i šalje rezultate mjerenja vitalnih znakova svakih 15 minuta. Podaci se zatim prenose u telemedicinski centar što omogućuje stalni nadzor od strane medicinskog tima.

Za studiju je angažirano oko 150 pacijenata čija je prosječna dob bila 60 godina, navodi portal Vidi, a svaki je sudionik imao barem jedno već postojeće stanje, uključujući dijabetes, pretilost ili kardiovaskularnu bolest.

Tokom istraživanja 20 pacijenata je označeno zbog pogoršanja vitalnih znakova i primljeno u bolnicu. Sedam od tih pacijenata završilo je na intenzivnoj njezi, a jedan je nažalost preminuo.

Studija je objavljena u časopisu Plos One.