in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Nova studija: Zemlja u tri godine izgubila dio svog sjaja

Rezultati istraživanja

Stručnjaci su ustanovili da je naš planet u nekoliko godina izgubio dio svog sjaja i da su za to vjerojatno krive klimatske promjene.

Naime, kako se oceani sve više zagrijavaju, stvara se manje svijetlih oblaka, što znači da se manje sunčeve svjetlosti reflektira natrag u svemir – a to još više zagrijava planet.

Znanstvenici su mjerili razinu refleksije (albedo) Zemlje analizirajući njen sjaj koji osvjetljava Mjesec. “Earthshine” je termin koji opisuje Zemljinu slabašnu iluminaciju Mjeseca. Kada gledate polumjesec nedugo nakon zalaska ili prije izlaska Sunca, ponekad možete vidjeti, uz njegov suncem osvijetljen dio, i ostatak Mjeseca kao tamni disk. Taj blijedi sjaj na neosvijetljenom dijelu Mjeseca je zapravo svjetlost koja se odbija od Zemlje.

Albedo pokazuje koliko se svjetlosti reflektira s površine nekoga tijela, odnosno omjer odražene svjetlosti prema svjetlosti koja je na njega pala.

Studija se bazirala na gotovo 20 godina podataka, koji su prikupljeni od 1998. do 2017. godine.

Mjerenja su pokazala da Zemlja sada reflektira oko pola vata manje svjetlosti po kvadratnom metru u usporedbi s 1998. godinom, što je ekvivalent 0.5 posto smanjenja refleksije Zemlje. Inače, naš planet reflektira oko 30 posto sunčeve svjetlosti koja do njega dopire.

“Pad albeda koji se primjećuje u zadnje tri godine podataka jako nas je iznenadio, pogotovo zato što je 17 godina prije toga bio postojane razine”, rekao je teoretski fizičar Philip Goode s Tehnološkog instituta New Jersey.

Sjaj Zemlje ovisi i o sunčevoj svjetlosti koja dolazi do nje i o refleksiji planeta. Ova studija je pokazala da ova dva faktora nisu u tandemu i da nešto na Zemlji uzrokuje gubitak njenog sjaja, posebno u posljednjih nekoliko godina, piše Science Alert.