in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Kreirao alat koji korisnicima omogućuje da se odmore od Facebooka i završio na sudu

Facebook mu je zabranio korištenje tog alata, ali i blokirao pristup svim Facebookovim servisima

Developer Louis Barclay napravio je dodatak za internetski preglednik Unfollow Everything koji je, kako je sam rekao, trebao pomoći ljudima da manje koriste Facebook.

Naime, Unfollow Everything je dodatak za Google Chrome koji omogućuje korisnicima da deletiraju sve sa svog zida na Facebooku i to tako da prestanu pratiti prijatelje, grupe i stranice. To ne znači da više nisu prijatelji s njima, već samo da ne vide njihove objave.

Kako je napisao na Slateu, ako prestanete pratiti sve, vaš zid na Facebooku će biti – prazan.

To vam ostavlja slobodu da Facebook koristite bez zida, odnosno da ga prilagodite svojim željama prateći samo one prijatelje i grupe čije objave zaista želite vidjeti, istaknuo je Barclay te dodao kako se nakon toga vrijeme koje je provodio na toj društvenoj mreži dramatično smanjilo.

“Gotovo preko noći, moja ovisnost o Facebooku postala je podnošljiva”, dodao je Barclay.

Privukao je pozornost i znanstvenika sa Sveučilišta Neuchatel u Švicarskoj, koji su željeli iskoristiti Unfollow Everything u svojoj studiji o tome kako objave na zidu utječu na vrijeme provedeno na Facebooku i zadovoljstvo korisnika. Čak su i započeli zajedničku suradnju na studiji.

No, iako se brojnim korisnicima ideja o čistom zidu svidjela, Facebooku baš i nije. Stoga je Barclaya odvukao na sud i uručio mu pismo u kojem stoji da mora “prestati s distribuiranjem svog dodatka internetskom pregledniku”. Osim toga, zabranjen mu je pristup Facebooku i Instagramu te svim ostalim Facebookovim servisima.

Trajno su mi blokirali Facebook profil koji sam imao više od 15 godina i koji mi je bio primarni način komunikacije s porodicom i prijateljima širom svijeta. Također su tražili da nikad više ne stvorim alat koji će komunicirati s Facebookom ili njegovim servisima na bilo kakav način, objasnio je Barclay.