in , ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Imali svjetlosmeđu kožu s tamnim očima i kosom: Znanstvenici rekonstruirali lica drevnih egipatskih mumija

Znanstvenici su upotrijebili DNK podatke iz mumificiranih ostataka

Misterij drevnih egipatskih mumija godinama fascinira ljude širom svijeta, a sada su istraživači objavili nove fotografije koje prikazuju kako su vrlo vjerovatno izgledale.

Istraživači iz tvrtke za DNK tehnologiju Parabon NanoLabs u SAD-u koristili su DNK podatke za izradu 3D slike lica triju mumija.

DNK svake osobe je potpuno jedinstven i nosi važne genetske podatke o osobi poput boje očiju, boje kose i visine. Fenotipizacija DNK uključuje korištenje DNK pojedinca za predviđanje kako je možda izgledao za vrijeme svog života.

Znanstvenici su upotrijebili DNK podatke iz mumificiranih ostataka te su fenotipizacijom DNK rekreirali lica trojice muškaraca koji su živjeli u starom Egiptu prije više od 2000 godina. Vjeruje se da su živjeli u južnom egipatskom selu i da su sahranjeni između 1380. godine prije nove ere i 425. godine, piše BBC.

Također, utvrđeno je da su svi imali svjetlosmeđu kožu s tamnim očima i kosom te da je njihov genetski sastav zapravo bio bliži suvremenim ljudima s Mediterana ili Bliskog istoka nego onima koji danas žive u Egiptu.

Konačna digitalna rekonstrukcija prikazuje tri mumije kao 25-godišnjake.

Vjeruje se da bi ova tehnologija mogla biti od velike koristi u kaznenim predmetima za utvrđivanje identiteta nepoznatih nestalih osoba ili kao pomoć u potrazi za potencijalnim osumnjičenicima za koje se vjeruje da su možda počinili zločin.