in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Evropa poziva na zabranu prepoznavanja lica

Evropski parlament pozvao je na zabranu policijske upotrebe tehnologije prepoznavanja lica

Neobavezujuća rezolucija Evropskog parlamenta takođe traži zabranu predviđanja zasnovanu na AI, koju bi mogla da koristi policija.

Evropski parlament pozvao je na zabranu policijske upotrebe tehnologije prepoznavanja lica na javnim mjestima i na predviđanje policije, kontroverznu praksu koja uključuje upotrebu alata vještačke inteligencije u nadi da će profilisati potencijalne kriminalce prije nego što je zločin i počinjen.

U rezoluciji koja je usvojena većinom, poslanici su takođe zatražili zabranu privatnih baza podataka za prepoznavanje lica, poput onih koje koristi kontroverzna kompanija Clearview AI. Parlament takođe podržava pokušaj Evropske komisije u svom prijedlogu zakona o veštačkoj inteligenciji, da zabrani sisteme socijalnog bodovanja, poput onih koje je pokrenula Kina i koji ocjenjuju povjerenje građana na osnovu njihovog ponašanja.

“Ovo je velika pobjeda za sve građane Evrope”, rekao je Petar Vitanov, autor rezolucije.

Ta neobavezujuća rezolucija šalje snažan signal o tome kako će Parlament vjerovatno glasati u predstojećim pregovorima o Zakonu o AI. Predlog zakona Evropske komisije ograničava upotrebu daljinske biometrijske identifikacije – uključujući tehnologiju prepoznavanja lica – na javnim mjestima, osim ako se radi o borbi protiv “ozbiljnog” kriminala, poput otmica i terorizma.

Vodeći pregovarač Akta o vještačkoj inteligenciji, Brando Benifei i skoro svi njegovi pregovarači iz drugih političkih grupa u parlamentu pozvali su na potpunu zabranu prepoznavanja lica.

Ovo je u potpunoj suprotnosti sa politikama koje se sprovode u nekim zemljama članicama EU, koje žele da koriste ove tehnologije za jačanje svojih sigurnosnih sistema.