in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Hoće li uskoro padati kiša? U tome će najpreciznija biti Googleova umjetna inteligencija

Budućnost

Googleovi stručnjaci iz kompanije DeepMind razvili su sistem prognoze vremena baziran na umjetnoj inteligenciji za koji tvrde da može još preciznije predvidjeti mogućnost kiše u sljedeća dva sata u odnosu na postojeće prognostičarske sisteme.

Kako je objasnio Suman Ravuri iz DeepMinda, koji je jedan od voditelja ovog projekta, aktualni modeli koji se koriste za vremensku prognozu odlično predviđaju vrijeme i padaline u roku od šest sati do oko dvije sedmice, ali nisu ni blizu toliko precizni za period od 0 do dva sata.

Znanstvenici već duže vremena pokušavaju riješiti taj problem i razviti alate koji će na temelju podataka iz stvarnog vremena moći dati preciznu prognozu oborina za sljedećih nekoliko minuta pa do sljedećih nekoliko sati. Na takvim alatima radi više kompanija, no Dr. Peter Dueben iz Europskog centra za srednjoročne prognoze vremena (koji nije bio uključen u istraživanje Googleove kompanije) kaže kako upravo DeepMind predvodi sa svojim alatima koji koriste modele bazirane na mašinskom učenju i umjetnoj inteligenciji.

Opisao je i način rada alata koji koristi DeepMind – tehnologija koristi radarske podatke visoke rezolucije koji mogu pratiti količinu vlage u zraku konstantnim ispaljivanjem zraka u nisku atmosferu i pri tome mjere relativnu brzinu signala, kojeg usporava vodena para. Na temelju podataka radara iz posljednjih dvadeset minuta, ta tehnologija može s velikom vjerovatnoćom predvidjeti mogućnost umjerenih kiša ili pljuskova, prenosi The Guardian.

Rezultate njihova alata, jednako kao i druga dva alata za predviđanje oborina, ocjenjivalo je 50 meteorologa meteorološke službe iz Velike Britanije te se upravo tehnologija koju su razvili Googleovi stručnjaci pokazala najboljom i korisnom u čak 88 posto slučajeva.

Ovo je istraživanje pokazalo da umjetna inteligencija može biti snažan alat koji će prognostičarima omogućiti da manje vremena troše na brojne podatke važne za predviđanje vremena te će se, umjesto toga, moći posvetiti boljem shvaćanju implikacija njihovih prognoza, komentirao je Shakir Mohamed iz DeepMinda.