in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Kruži nova prevara na Instagramu: Za 60 dolara možete isključiti bilo čiji profil!

Računi koji nisu verificirani su na meti

Prevare na društvenim mrežama nisu nikakva novost, ali nova vrsta prevare na Instagramu koja nažalost funkcionira može uništiti bilo čiji profil. Naime, za otprilike 60$, preko mreže prevaranata korisnici mogu isključiti bilo čiji profil na Instagramu, ako se radi o običnim korisnicima (koji nemaju verificiran profil). Kako nova prevara na Instagramu funkcionira?

Hrpa prevaranata od kojih korisnik naruči isključenje nečijeg profila, promijene vlastite verificirane profile u one identične meti. Samo su promjene slike i imena dovoljne da prevaranti onda Instagramu prijave pravi račun mete, a kada Instagram vidi da je fake račun prevaranata verificiran, automatski ukloni isti, prenosi Verge.

Prevaranti su toliko razvili ovu metodu da onda žrtvama obično prodaju „povratak profila“ za daleko višu svotu novca (za profile s više pratitelja se naplaćuje po 3,000-4,000$) i tako zarađuju masivne svote već mjesecima. Navodno, dok god meta ima svoju sliku na profilu i profil joj nije verificiran, njen profil se vrlo lako putem prevare može isključiti.

Korisnici Instagrama također prijavljuju da su im računi isključeni zbog Instagramovih pravila o “samoubistvima i nanošenju štete“ pa je očigledno da prevaranti imaju još nekoliko metoda u rezervi. Instagram ima svoj centar za pomoć ako vam je račun slučajno isključen, ali kako prevaranti uglavnom od narudžbi zarađuju na ovakvim prevarama, očigledno ste na meti nekoga ako vam se ovakva sudbina dogodi.