in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Sony objasnio kako ugraditi dodatni disk u PlayStation 5, morate se paziti statičkog elektriciteta

Budite pažljivi!

Sony je lansirao inicijalnu podršku za ugradnju m.2 diska u PlayStation 5 te su objasnili kako će se to raditi.

Baš nakon što je tvrtka Seagate potvrdila da će njihov disk FireCuda 530 biti kompatibilan s PlayStation 5 konzolom, iz Sonyja su lansirali inicijalnu podršku za nadogradnju konzole dodatnim SSD-om. Za sada je ta opcija dostupna onima koji sudjeluju u beta testiranju novog firmwarea za konzolu, ali uskoro bi trebala postati dostupna svima.

Nadogradnja bi mogla biti komplicirana ako se baš nikada niste bavili takvim stvarima. Prije nego do nje dođe, morate biti sigurni da u konzolu stavljate odgovarajući disk. To znači sljedeće:

  • M.2 SSD disk najniže brzine čitanja 5500 MB/s (sve iznad toga odgovara)
  • M.2 SSD disk tipa 2230, 2242, 2260, 2280 ili 22110
  • M.2 SSD disk Socket 3 (Key M) tipa
  • disk najvećih dimenzija 110 milimetara dužine x 25 mm širine x 11,25 mm visine
  • konkretnije, podržani su diskovi dužine 30, 42, 60, 80 ili 110 milimetara

Potrebno je također naglasiti dvije stvari. Iz Sonyja preporučuju korištenje diskova s “frižiderom” (ali morate paziti da disk i “frižider” nisu viši od 11,25 mm). Druga stvar je isto tako važna – Sony ne garantira da ćete imati jednake ili bolje performanse u izvođenju igara (brzini učitavanja) na dodatnom disku čak i kad je taj disk tehnički brži od onog standardnog koji dolazi s PlayStation 5 konzolom, prenosi Hcl.hr.

Sam proces ugradnje treba shvatiti ozbiljno, kažu iz Sonyja. Konzolu treba postaviti na čvrstu i ravnu površinu (stol) te cijeli posao obaviti u dobro osvjetljenoj prostoriji. Štaviše, kažu da nije loše da imate malu svjetiljku uz sebe – za svaki slučaj. Treba vam mali križni odvijač (šarafciger).

Naglašavaju isto tako da se prije ugradnje trebate riješiti statičkog elektriciteta – tako da dodirnete neki metalni/uzemljeni predmet. Ako to ne napravite, riskirate oštećenje M.2 diska ili same PlayStation 5 konzole.

Evo još nekih stvari koje smo naučili:

  • nije moguće prepoloviti instalaciju igre tako da se jedan dio instalira na glavnom disku, a drugi dio na dodatnom
  • dodatni disk mora biti u potpunosti prazan, tj. prethodno formatiran – može se koristiti jedino u cijelosti, a ne samo jednim dijelom
  • podržani su i dvostrani i jednostrani M.2 SSD-ovi
  • M.2 SATA SSD-ovi nisu podržani
  • PS5 ne podržava HBM tehnologiju pa bi M.2 SSD-ovi koji ju koriste mogli biti sporiji nego inače na PS5