in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Budite na oprezu: Otkriven Windows malware koji krade passworde

MosaicLoader

Proizvođač poznatih antivirusnih rješenje Bitdefender, otkrio je novi Windows malware koji je dizajniran za krađu šifri s kompjutera žrtava.

Malware s nazivom MosaicLoader šalje se žrtvama pomoću oglasa koji se prikazuju u rezultatima pretraga, a osim krađe passworda može se koristiti i za instalaciju minera kriptovaluta i drugih trojanaca.

Ukoliko žrtva klikne na oglas u rezultatima pretraživanja, putem MocaicLoadera može dobiti razne vrste malicioznih programa, uključujući Glupteba malware koji je dizajniran za izradu sistema “stražnjih vrata” s ciljem prikupljanja osjetljivih informacija koje uključuju korisnička imena, šifre i financijske informacije.

Maliciozni linkovi se žrtvama pojavljuju u rezultatima pretraga nakon što pretražuju inačice crackiranog, odnosno piratskog softvera i to navrhu dobivenih rezultata jer se radi o automatiziranim procedurama koje se koriste za kupovanje oglašivačkog prostora.

Bitdfenderovi stručnjaci kažu da dobri antivirusi mogu detektirati ovaj malware, ali većina ljudi koji traže piratski softver obično isključuje antivirus uoči instaliranja, jer im antivirusi mnoge piratske programe i igre ne dopuštaju instalirati.

Kada jednom pokrenete instalaciju nekog piratskog softvera koji djeluje poput legitimnog, sve preuzete datoteke su zapravo dio MosaicLoadera, koji napadačima daje pristup vašem kompjuteru.

Iz tog razloga stručnjaci upozoravaju korisnike da budu izrazito oprezni kada deaktiviraju antivirusni softver jer bi to moglo omogućiti opasnim virusima jednostavan upad u njihove kompjutere.