in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Nova pravila: EU planira omogućiti praćenje Bitcoin transfera

Izmjena zakona

Predložene izmjene zakona EU primorale bi tvrtke koje trguju kriptovalutama da prikupljaju podatke o primateljima i pošiljateljima.

Europska komisija objasnila je da bi takav potez kripto-imovinu učinio lakšom za praćenje te da bi to uvelike pomoglo pri sprječavanu pranja novca i financiranja terorizma. Nova pravila također bi zabranila upotrebu anonimnih novčanika za kripto-imovinu.

Ipak, prije nego što se ovi prijedlozi uobliče u zakone moglo bi proći dvije godine, a komisija tvrdi da bi prijenosi kripto-imovine trebali podlijegati istim pravilima protiv pranja novca kao i elektronski prijenosi.

“S obzirom na to da su prijenosi virtualne imovine podložni sličnim rizicima pranja novca i financiranja terorizma kao i devizni prijenosi sredstava, čini se logičnim koristiti isti zakonodavni instrument za rješavanje ovih zajedničkih problema”, napisala je Komisija, a prenosi BBC.

Iako su neki pružatelji usluga kripto-imovine već obuhvaćeni pravilima protiv pranja novca, novi bi prijedlozi “proširili ova pravila na čitav kripto-sektor, obavezujući sve pružatelje usluga da provode dužne mjere prema svojim kupcima”, pojasnila je Komisija.

Prema prijedlozima zakona, tvrtka koja prenosi kripto-imovinu za kupca bila bi dužna navesti njihovo ime, adresu, datum rođenja te broj računa i ime primatelja.

Kako bi prijedlozi postali zakon, potreban je sporazum država članica i Europskog parlamenta.