in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Europska unija planira zabraniti anonimno trgovanje kriptovalutama

U sklopu paketa zakona usmjerenih ka borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma, EK je predložila da se sva pravila koja vrijede za financijske institucije preslikaju i na kriptomjenjačnice.

Ako ste posljednjih godina koristili bankarske usluge, podizali kredit, otvarali račun za tvrtku i slično, vrlo vjerovatno ste se susreli s obveznim upitnikom u kojem se provjeravaju vaše veze s politikom, terorizmom i eventualnim pranjem novca. Taj upitnik jedna je od mjera koju je bankama nametnula Europska unija u sklopu zajedničke borbe protiv financijskog kriminala, pranja novca i prikrivenog financiranja terorizma. Ostale mjere uključuju provjeru klijenata, njihovog identiteta, izvora prihoda i slične aktivnosti.

Sada Europska komisija, u novom paketu zakona koji se bavi financijskim kriminalom, predlaže da se doseg ovih pravila za banke proširi i na tvrtke koje pružaju usluge trgovanja kriptovalutama.

Burze i mjenjačnice kriptovaluta koje djeluju na području Europske unije, prema novom prijedlogu zajedničke europske regulative, morale bi poslovati u skladu s tim pravilima.

Ova promjena značila bi prije svega da bi svi sudionici kriptotržišta morali djelovati transparentno, te da bi pružatelji usluga morali provoditi dubinsku analizu svojih klijenata, kao što to čine banke.

Drugim riječima, Europska komisija želi osigurati potpunu sljedivost svih transakcija kriptovalutama, što bi trebalo omogućiti sprječavanje i otkrivanje slučajeva kada se one koriste za pranje novca ili financiranje terorizma. Potpuno bi se time zabranilo anonimno trgovanje kriptovalutama, navodi Bug, jer pružatelji usluga ne bi smjeli dozvoliti nikome da otvori račun (wallet) kod njih bez da otkrije svoj identitet i pruži im sve potrebne informacije.

U EK se nadaju da će Europski parlament i Vijeće relativno brzo raspraviti i donijeti nova pravila, nakon čega će ih države članice EU trebati unijeti u vlastite zakone.