in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Jedan od najopasnijih virusa za telefone: Pegasus prati sve što radite i ne može se zaustaviti!

Oprez!

NSO Group je privatna tvrtka iz Izraela koju se već prije teretilo za širenje i prodaju Spywarea koji je pratio sve što bi korisnici radili na telefonima i slao njihovim klijentima. Naravno, najčešći klijenti ovakvih tvrtki su vlade koje žele nadzirati određene pojedince ili grupe, iz bilo kojeg razloga. Ovog puta, NSO je optužen jer prodaje virus zvan Pegasus, a pomoću njega, apsolutno sve što činite na telefonu se bilježi i šalje.

Na službenim stranicama, NSO navodi kako stvaraju servise koji pomažu u sprječavanju kriminala i terorizma, no određene udruge za zaštitu ljudskih prava (najčešće Amnesty International) su već prenijele vijesti o novom virusu koji stiže iz NSO-a. Pegasusa već nazivaju najopasnijim komadom softvera za telefone ikada, a evo kako radi.

Za razliku od prethodnih Spywarea koji su zahtijevali da korisnik klikne link, ili samo primi poziv preko WhatsAppa, Pegasus je usavršen za takozvane „zero-clicks“ napade. Drugim riječima, može inficirati i vaš telefon bez da išta sami učinite. Naravno, ne kreće se Pegasus slobodno Internetom, nego vaš uređaj može inficirati ako je neko ko ga želi proširiti fizički blizu vas (u udaljenosti koju pokriva WiFi signal) ili ako vam pošalje poruku.

Inače, kada Pegasus inficira iPhone ili Android telefon, sam „nevidljivi“ softver dobiva administratorske privilegije, odnosno više kontrole nad telefonom nego sam korisnik (osim ako je telefon jailbreakan ili rootan). Tada Pegasus može pratiti korisnikove SMS-ove, mailove, WhatsApp pozive, slike i video zapise spremljene na uređaju, aktivirati mikrofon i kameru, snimati pozive, spremati GPS lokaciju, pregledati kalendar ili listu kontakata.