in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Kinezi predstavili maglev: Toliko brz da još nema linije na kojoj bi vozio punom brzinom

Ruši brzinske rekorde

Kina je u utorak predstavila voz velikih brzina maglev (skraćenica od magnetska levitacija) sposoban razviti brzinu od 600 kilometara na sat, prenijeli su državni mediji.

Maksimalna brzina čini taj voz, koji je Kina sama razvila i proizvela u gradu Qingdao na obali, najbržim kopnenim vozilom na svijetu, navode kineski mediji.

Vozovi maglev lebde na kratkoj udaljenosti od tračnica koristeći magnete koji stvaraju podizanje i potisak.

Kina se tom tehnologijom služi već gotovo dva desetljeća, ali vrlo ograničeno. Na primjer, Šanghaj ima voz maglev koji povezuje jednu zračnu luku s tim gradom. Zasad u Kini nema međugradskih linija maglev koje bi se koristile blagodatima te tehnologije, ali neki gradovi, a među njima su Šanghaj i Chengdu, počeli su istraživanja u tom smjeru.

Brzinom od 600 km na sat vozu bi trebala samo dva i pol sata za put od Pekinga do Šanghaja, a riječ je o udaljenosti većoj od 1000 kilometara. Za usporedbu, putovanje avionom trajalo bi tri sata, a voom velikih brzina pet i pol sati.

Vozovi maglev su budućnost i brojne zemlje od Japana do Njemačke planiraju izgraditi željezničke mreže maglev, što zasad otežavaju visoki troškovi takve tehnologije i nepodudarnost s postojećom infrastrukturom.