in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Razvili pametni materijal pod kojim je “kuhanje na suncu” stvar prošlosti

Veliki pomak

Kombinirajući mikroskopske kuglice i vlakna titan oksida, teflona i polilaktičke kiseline (vrsta plastike) usađene u veća vlakna, tim kineskih znanstvenika sa Sveučilišta znanosti i tehnologije Huazhong u Wuhanu, razvio je materijal koji su nazvali metatkaninom.

Sićušne kuglice titan oksida, koje se isto tako mogu pronaći i u kremama za zaštitu od sunca, zajedno s teflonom reflektiraju ultraljubičasto i vidljivo svjetlo, dok vlakna s polilaktičkom kiselinom zrače infracrveno svjetlo. Veličina pojedinih čestica u toj metatkanini dizajnirana je tako da se navedena svojstva iskoriste na optimalan način.

Kroz strukturalnu kontrolu, naša metatkanina postiže gotovo savršenu infracrvenu emisivnost čime maksimizira osipanje topline, pojasnio je Guangming Tao, voditelj istraživanja s navedenog sveučilišta.

U jednom testu, volonter koji je nosio majicu napravljenu pola-pola od pamuka i nove metatkanine, sjedio je na suncu sat vremena. Temperatura kože ispod metatkanine tokom tog vremena porasla je s 31 na 32 stepena C, dok je temperatura ispod pamučnog dijela skočila na 37 stepeni u istom preiodu.

U drugom testu, jedan je automobil bio prekriven metatkaninom, a drugi komercijalnim pokrovom protiv sunca, dok je treći ostao nepokriven. Sva tri automobila bila su izložena suncnu dva sata, između 11 sati ujutro i 13 sati popodne, a rezulati su bili doista nevjerovatni.

Temperatura unutar nepokrivenog automobila je nakon ta dva sata iznosila 60 stepeni, a ni automobil prekriven komercijalnim prekrivačem protiv sunca nije prošao znatno bolje, jer je temperatura unutrašnjosti u njemu bila 57 stepeni.

Automobil prekriven metatkaninom je nakon dva sata prženja na suncu u kabini mjerio tek 30 stepeni C, odnsno dvostruko manje od otkrivenog automobila.

Iako su se kineski znanstvenici usredotočili na hlađenje osoba i objekata izloženih izravnom sunčevom svjetlu, efekt hlađenja se osjeća i u hladu, ističe Tao.

Nova tkanina može se i obojati u različite boje, ali najučinkovitija je zapravo bijela boja.

Ova se tehnologija može neprimjetno povezati s već postojećim i modernim proizvodnim procesom. Nadamo se da će naši proizvodi biti dostupni za otprilike godinu dana, dodaje Tao.

Istraživanje je objavljeno u znanstvenom časopisu Science.