Ron Miller / AFP
in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

NASA otkrila pet udaljenih svjetova koji mogu podržati život

Naseljiv pojas

Znanstvenici iz NASA-e su uz pomoć teleskopa Kepler uspjeli otkriti formulu pomoću koje je moguće izračunati šansu da određeni udaljeni sistem u orbiti ima naseljiv pojas – područje u kojem voda može imati tekuće stanje.

NASA-ini znanstvenici otkrili su pet sistema s dva sunca oko kojih kruže planeti koji bi mogli podržati život. Za otkriće su koristili svemirski teleskop Kepler, a istraživanje je provedeno na Sveučilištu Illinois. Planeti su otkriveni zahvaljujući novoj metodi što prepoznaje sisteme s dvije zvijezde koji mogu podržati planete slične Zemlji.

Tim je iskoristio informaciju o masi dviju zvijezda, to koliko su sjajne i gdje se otprilike nalaze planeti kako bi odredili jesu li naseljivi. ‘Naseljivost’ se u ovom slučaju određuje prema mogućnosti zadržavanja tekuće vode, prenosi Daily Mail Online.

Binarni sustav Kepler-38 s jednom zvijezdom sličnoj našoj i jednom manjom udaljen je 3970 svjetlosnih godina od Zemlje te prema našim saznanjima sadrži samo jedan svijet veličine Neptuna, no znanstvenici se nadaju da će pronaći i kamenite planete koje su smješteni u ‘naseljivom pojasu’.

Promatrali su tako utjecaj binarnih sustava i divovskih planeta na naseljive zone devet sistema.

Svaki od njih imao je bar jedan planet veličine Neptuna. Ovo su napravili kako bi dokazali da prisutnost velikih planeta ne znači da će sustav imati područje koje je ‘naseljivo’ i u kojem na površini planeta može teći tekuća voda. Ako su preblizu suncu, voda će ispariti a ako su predaleko, smrznut će se.

“Život će se najvjerovatnije razviti na planetima smještenima u naseljivoj zoni – kao što je to bilo sa Zemljom’, tvrdi pomoćni autor Nikolaos Georgakarakos, član istražnog tima podružnice Sveučilišta New York u Abu Dhabiju.

Kepler-34, 35, 38, 64 i 413 vrlo su obećavajući ciljevi – Kepler-38 je najbliži definiciji potencijalnog kandidata koji ima planet na kojem možda ima oceana.

Svi ovi višezvjezdani sistemi imaju konfiguraciju što jamči trajnu naseljivu zonu koju će ‘izgurati’ gravitacijska slika zvijezda. Kandidati također imaju dvije zvijezde – osim Keplera-64, koji ima četiri sunca. Kepler-38 je binarni sustav u zviježđu Lyra udaljen 3970 svjetlosnih godina od Zemlje, i jedna od njegovih zvijezda ima 95 posto mase Sunca dok druga ima 25 posto manje.

Ipak, ono što bi moglo poremetiti kalkulacije čini utjecaj svjetla dvije zvijezde i načina na koji potencijalna atmosfera reagira na njih – za takve stvari potrebne su složenije simulacije, no na sreću, za pretpostavku postojanja planeta dovoljna je formula.

“Korist od ovog novog pristupa univerzalna je primjenjivost – bilo ko istu može uzeti i iskoristiti za izračun potencijalne prisutnosti svjetova sličnih Zemlji”, navodi se u objavi.