in , ,

LOVELOVE

Intel krenuo u kampanju omalovažavanja Mac platforme i naišao na loše komentare korisnika

Intel se priprema predstaviti novu generaciju svojih procesora za PC računare, ali bez uvrede – to je malo dosadna tema sa svim tim gigahercima i nanometrima, a budimo realno glavna novost im je uvođenje podrške za PCIe 4.0 koja je kod AMD-a prisutna već nekoliko godina, piše Hcl.hr. Zato je zanimljivije osvrnuti se na to kako Intel pokušava vratiti i obrnuti kampanju sprdanja u ratu između PC platforme i Appleove Mac platforme.

Kratka lekcija iz historije: u periodu između 2006. i 2009. Apple je imao reklamnu kampanju “Get a Mac” u kojoj je svoje uređaje promovisao kao moderne i funkcionalnije od klasičnih računara koje su nastojali prikazati kao zastarjele i dosadne. U istom tom periodu Apple i Intel imali su partnerstvo te su se Mac uređaji bazirali na Intelovim procesorima. Međutim, od prošle godine Apple je odlučio razvijati vlastite procesore te su prekinuli saradnju s Intelom, a to je njih toliko pogodilo da su okrenuli ploču pa sada žele ocrniti Mac platformu sličnom serijom reklama u kojima slave fleksibilnost PC platforme sprdajući se s manjkavostima Maca.

Jedan od aspekata njihove kampanje naglašava i to koliko je PC superiorniji za igranje igara. Sprdaju se tako da se niko ozbiljan ne igra na Mac platformi te da Appleov M1 procesor za Mac računare ionako ne može pokretati igre kao što su GTA 5, Apex Legends, Cyberpunk 2077 i druge.

Osim slabe podrške za gaming, na repertoaru za sprdanje Mac platforme također su im ekrani osjetljivi na dodir, spajanje više monitora, mogućnost biranja različitih boja i dimenzija uređaja, itd. Reakcije na YouTubeu za sada nisu onakve kakve je Intel priželjkivao. Reklame uglavnom imaju više negativnih ocjena nego pozitivnih, a komentatori pretežno poručuju ekipi iz Intela da bi im bilo bolje kad bi se više bavili svojim proizvodima nego tuđim, piše Hcl.hr.