in ,

LOLLOL

Xiaomi razvio bežični punjač koji puni uređaje na nekoliko metara udaljenosti?

Proteklih dana u javnosti se pojavila informacija koja ukazuje na to kako popularni Xiaomi ima spreman uređaj koji će bateriju mobilnih telefona moći bežično puniti na nekoliko metara udaljenosti.

Za sada je bežično punjenje uglavnom funkcionisalo na nekoliko centimetara ili direktnim prislanjanjem plohe telefona na plogu bežičnog punjača. No, pojavi li se ovaj inovativni Xiaomi punjač na tržištu – to će označiti revoluciju za svijet punjenja elektronskih uređaja.

Bežični punjači na tržištu se mogu pronaći u raznim oblicima, dimenzijama i funkcionalnostima. Većina bežičnih punjača izgleda elegantno kako bi se kvalitetno uklopili u namještaj u vašem domu ili uredu. Iskorak po tom pitanju napravile su i tvornice namještaja koje sada nude namještaj s već ugrađenim bežičnim punjačima. No, prema vijestima iz Xiaomija – uskoro bi takvi punjači trebali postati stvar prošlosti.

Xiaomi je ovih dana svijetu predstavio inovativni Mi Air Charge Technology, odnosno tehnologiju bežičnog punjenja na udaljenosti od nekoliko metara. Prema prvim informacijama inovativni punjač trebao bi puniti više uređaja odjednom tako da bežično odašilje električnu energiju do maksimalno 5W, koja bi do uređaja stizala bez obzira na fizičke prepreke. Za jednu prostoriju (i više elektronskih uređaja) bio bi dovoljan jedan punjač, a punjenje bi se trebalo moći odvijati na nekoliko metara udaljenosti.

Prve informacije govore kako je ovakvo nešto moguće zahvaljujući inovativnom rasporedu i funkcionisanju posebnih antena koje su ugrađene u punjač, ali i pametni telefon. To dakle znači da će za takvo bežično punjenje na udaljenosti nekoliko metara biti potreban i inovativan pametni telefon. Xiaomi je najavio kako će ova tehnologija funkcionisati i s ostalim elektronskim uređajima tipa pametni zvučnik, pametni sat, stolne svjetiljke, itd.

Datum lansiranja takvog uređaja za sada se ne spominje, ali prve najave definitivno ohrabruju. Uspije li Xiaomi ovaj uređaj lansirati na tržište po svim sigurnosnim pravilima, mogao bi donijeti svojevrsnu revoluciju u svijet bežičnog punjenja. Zamislite da zauvijek prestanete brinuti o nivou napunjenosti baterije – jer inovativni punjači mogu bateriju puniti uvijek i svugdje. Zvuči odlično i čini se kako je Xiaomi razvio tehnologiju budućnosti o kojoj su Nikola Tesla i mnogi drugi naučnici sanjali decenijama.