in ,

Pametne tetovaže s OLED osvjetljenjem

Naučnici univerziteta University College London (UCL) i njihove kolege iz Talijanskog instituta tehnologije, razvili su privremene tetovaže s OLED tehnologijom koja se koristi u ekranima televizora i pametnih telefona, što otvara put ka novoj vrsti “pametnih tetovaža” s brojnim mogućnostima primjene.

Tetovaže se postavljaju na korisnika na isti način kao i dječje privremene tetovaže, što znači da se postave na kožu i malo navlaže vodom da se zalijepe.

Naučnici koji su o tetovažama objavili rad u časopisu Advanced Electronic Materials, navode da se tetovaže mogu kombinovati s drugom elektronikom u istom obliku, pa mogu sadržavati sićušne senzore koji će emitovati svjetlost kada je sportista dehidriran, ili će upozoravati ljude na plaži da im prijete opekline od Sunca. Pored toga, tetovaže se mogu aplicirati i u obliku naljepnica na voće i povrće na kojem će svjetlom upozoravati kada mu istekne rok trajanja, a velike mogućnosti su i u obliku ukrašavanja tijela.

Profesor Franco Cacialli s katedre za fiziku i astronomiju UCL-a i stariji autor studije, navodi kako su po prvi puta demonstrirali OLED tetovaže koje se mogu proizvoditi na velikoj skali po niskim cijenama.

– Moći će se naći u modi, kao svjetleće tetovaže i svjetleći nokti, dok se u sportu mogu kombinirati sa senzorima znoja kako bi signalizirali dehidraciju – kaže Cacialli te dodaje kako omogućuju i primjenu u zdravstvu, gdje bi svjetlosnim signalima otkrivali promjene u stanju pacijenata.

OLED tetovaže su debljine od 2,3 mikrometra, a izrađene su od elektroluminiscentnog polimera koji se nalazi između elektroda te su aplicirane na komercijalni papir za privremene tetovaže.

U svom daljem radu naučnici žele tetovažama dodati ultratanke baterije i pojačati im izdržljivost kako se ne bi prebrzo degradirale u doticaju sa zrakom.