in ,

TUGYTUGY

WhatsApp će ipak blokirati aplikaciju svima koji ne prihvate nove uslove privatnosti

Korisnici WhatsAppa koji ne prihvate nove ažurirane uslove i odredbe do krajnjeg roka 15. maja, neće moći primati ili slati poruke dok to ne učine. Njihovi računi bit će navedeni kao “neaktivni”, a neaktivni računi mogu se izbrisati nakon 120 dana. Pozivi i obavijesti će i dalje funkcionisati neko kratko vrijeme, vjerovatno samo nekoliko sedmica, prenosi BBC.

WhatsApp je najavio ažuriranje u januaru, a mnogi korisnici su se odlučili prebaciti na druge aplikacije zbog zaštite svoje privatnosti i sigurnosti. Također, došlo je do reakcije od mnogih korisnika koju su smatrali da to znači da WhatsApp planira podijeliti veću količinu podataka s matičnom kompanijom Facebook.

Kasnije je utvrđeno da to ipak nije tako te da je ažuriranje zapravo usmjereno na omogućavanje plaćanja kompanijama. WhatsApp već dijeli neke informacije s Facebookom, kao što su IP adrese korisnika i kupovine obavljene putem platforme.

Ovo ne bi trebao biti slučaj u Evropi i Velikoj Britaniji, gdje postoje različiti zakoni o privatnosti. Nakon početne najave, platforme poput Telegrama i Signala zabilježile su ogroman porast potražnje jer su korisnici WhatsAppa tražili alternativne usluge šifriranih poruka.

WhatsApp je odgodio početno predstavljanje i sad je promijenio način na koji obavještava korisnike o promjenama.