in

LOLLOL LOVELOVE

Tesla ostvarila oko milijardu dolara profita na svojoj bitcoin investiciji

Kompanija Tesla je od nedavnog ulaganja u bitcoin zaradila otprilike milijardu dolara, prema Danielu Ivesu, analitičaru kompanije Wedbush Securities.

Kompanija je “na putu da od svojih ulaganja u Bitcoin zaradi više nego što ima zaradu od prodaje svojih električnih automobila u cijeloj 2020. godini”, procijenio je Ives u bilješci objavljenoj u subotu.

Ranije ovog mjeseca, poznati američki proizvođač električnih automobila Tesla, otkrio je u javnost da je kupio bitcoine u vrijednosti od 1,5 milijardi dolara, a kao razlog spominje da je kompanija željela postići “veću fleksibilnost uz daljnju diverzifikaciju likvidnih sredstava, kao i maksimiziranje zarade na vlastitim investicijama”.

Prema izjavi kompanije Tesla, kupovina je obavljena u januaru, ne otkrivajući tačan datum kupovine i po kojoj cijeni je kupila bitcoin, a također nema informacija je li Tesla i prodao nešto bitcoina nakon vrtoglavog rasta.

Bitcoin je ove godine doživio ogromnu popularnost, kada je u više navrata obarao svoje historijske maksimalne vrijednosti, koje su i sada na rekordnim nivoima od 56.480 američkih dolara. Tržišna vrijednost bitcoina prošle sedmice je prvi put premašila ukupnu vrijednost od 1.000 milijardi dolara, a kriptovaluta je do danas povećana za 94%.

Sve to je djelimično potaknuto i povećanim interesom za bitcoinom od strane velikih investitora i kompanija. Tako je i najstarija banka u Sjedinjenim Državama, Bank of New York Mellon, objavila ranije ovog mjeseca da ulazi u kriptovalute, a nedavno je i Mastercard najavio skoru implementaciju kriptovaluta u svoj sistem.

Analitičar Ives je objasnio kako je došao do računice o Teslinoj zaradi od 1 milijarde dolara. Naime prema podacima CoinDeska, cijena bitcoina porasla je s najviših 34.793,45 dolara 31. januara na  najviših 57.487,03 dolara 20. februara, na dan kada je Ives objavio svoju bilješku.

To je rast od oko 65%, što bi donijelo profit Teslinog ulaganja u 1,5 milijarde bitcoina na oko 975 miliona dolara. Na temelju dnevnog maksimuma od 58.332,36 dolara u ponedjeljak, ta bi dobit bila veća od milijardu dolara.

– Iako je Bitcoinova investicija popratni posao za Teslu, očito je to bilo vrlo dobro ulaganje i trend koji očekujemo mogao bi imati valovit utjecaj na ostale javne kompanije tokom sljedećih 12 do 18 mjeseci – rekao je Ives.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk zagovornik je digitalnih valuta. Nedavno je rekao da je bitcoin “jednostavno manje glupi oblik likvidnosti od gotovine.”