in ,

WhatsApp uvodi novi sistem biometrijske autentifikacije za mobilnu i web platformu

WhatsApp je posljednjih sedmica bio pod lavinom kritika, nakon što su najavili kako uvode nova pravila privatnosti koja će dozvoljavati “istraživanje” sadržaja korisničke komunikacije. Cijela priča zapravo je vezana uz novu ideju Facebooka da spoji Facebook, Instagram i WhatsApp komunikaciju u jednu jedinstvenu cjelinu koja omogućuje neometano slanje poruka bez obzira na platformu.

Kako bi se takav proces integracije omogućio, Facebook je trebao “olabaviti” pravila privatnosti WhatsApp-a kako bi svi sistemi prije spajanja bili usklađeni. Iako korisnici itekako dobro znaju da ih se prati na sve strane prilikom korištenja društvenih mreža i digitalnih sistema, oko novih pravila privatnosti WhatsApp-a nastala je prava hajka. Mnogi korisnici odlučno su tvrdili kako će zbog novih pravila napustiti WhatsApp, no hoće li se to zaista dogoditi vidjet ćemo u narednim danima i sedmicama.

Kako bi malo umirio negativnost koja se pojavila u medijima, Facebook je odlučio predstaviti nekoliko novosti koje će poboljšati rad WhatsApp platforme za računare. Nedavno je tako najavljeno kako će se na web verziji WhatsApp platforme pojaviti mogućnost video komunikacije, što je veliki pomak kojim WhatsApp praktički može konkurisati ostalim popularnim platformama za takav vid komunikacije.


Nadalje, pojavila se novost kako će prijava na web verziju WhatsApp-a sada biti puno sigurnija uz novu biometrijsku provjeru. Dakle, WhatsApp će uvesti novi sistem biometrijske provjere koji je do sada bio dostupan na pametnim telefonima, ali nije se mogao koristiti za povezivanje web i mobilne aplikacije.

Kako bi se spojili na web verziju WhatsApp platforme, korisnici su do sada trebali koristiti jedinstveni QR kod čijim skeniranjem se odobravao ulazak u web verziju aplikacije. Novi sistem provjere korisnicima će omogućiti sigurniji način povezivanja računa korištenjem biometrijskih podataka. Iz WhatsApp-a tvrde kako njihovi sistemi neće trajno bilježiti otisak prsta ili skenirano lice, čime zapravo sistemi dobijaju dodatno na sigurnosti i zaštiti ličnih podataka korisnika.

Ujedno, novo poboljšanje trebalo bi spriječiti sve neovlaštene ulaze u sistem koji su do sada bili mogući nepažljivim rukovanjem pametnog telefona i računara. Ove dvije relativno velike novosti u funkcionisanju web WhatsApp-a trebale bi biti mamac da korisnici ostanu na toj platformi.