in

Facebook uskoro donosi odluku o povratku Trumpovog profila

Društvena mreža Facebook uskoro bi trebala odlučiti hoće li bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu dopustiti povratak na platformu, piše “The Guardian”.

Odluka o Trumpovom mogućem povratku bit će do sada najznačajnija odluka Nadzornog odbora Facebooka, 23-članog tijela koje čine stručnjaci iz raznih područja, advokati, humanitarni aktivisti i jedan bivši premijer.

Odbor je oformljen pred kraj 2020. godine, a trebao bi funkcionisati kao nezavisni ogranak društvene mreže i donositi odluke koje se tiču uređivanja najškakljivijeg sadržaja na Facebooku.

Tokom rasprave o Trumpovom profilu dato je rekordnih 9.000 komentara, a moguće je da će se odluka o budućnosti njegovog profila donijeti već ove sedmice.

Trumpu je profil na Facebooku blokiran 7. januara 2021. godine, dan nakon što je na skupu u Washingtonu potaknuo svoje pristaše da jurnu na Kongres. “The Guardian” navodi da je Trump godinama svoj Facebook profil koristio za dijeljenje dezinformacija i nasilne retorike.

Više stotina boraca za ljudska prava u svojim je očitovanjima o mogućem Trumpovom povratku na Facebook reklo da će bivši predsjednik u slučaju povratka nastaviti objavljivati sadržaj zbog kojeg mu je profil na kraju blokiran.

Osim što mu je blokiran profil na Facebooku, Trumpu je blokiran i Twitter profil. Twitter je rekao da Trump nikada neće dopustiti povratak, čak ni ako se ponovno bude kandidovao za predsjednika.

Facebook nije otkrio kada će tačno odlučiti o sudbini Trumpovog profila.