in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Šta sve Google zna o nama?

Dok upotrebljavate Google usluge, ne samo pretraživač, već i druge alate poput Gmaila, kompanija prikuplja podatke o korisnicima kako bi bolje razumjela kakva ste vrsta osobe. Ti podaci se zatim koriste za personalizaciju oglasa, u nadi da će biti tačniji i profitabilniji.

Međutim, mnogi ne znaju da je te podatke moguće vidjeti te da je moguće isključiti praćenje istih.

Trish Kabob, korisnik TikToka, objavio je video snimak u kojoj predstavlja ovu stranicu na kojoj možete vidjeti sve te informacije, komentarišući kako “smatra da niko ne shvata koliko je, zapravo, Google invazivan”.

Klikom na stranicu otvara se velika listainteresa, svaki posložen u pojedinačnim dijelovima. Na vrhu se nalazi veliki taster za isključivanje te personalizacije, ako ne želite da Google prikuplja te podatke.

 

Ako ste kliknuli na predloženi link, sigurno ste primijetili da neke stvari i nisu toliko tačne, odnosno da uključuju kategorije poput “odjeće” koje su toliko neodređene da bi se mogle primijeniti na većinu ljudi, piše Independent.

Neki drugi podaci, posebno oni lični, zastrašujuće su dobro obrađeni. Vrijedi obratiti pažnju na specifične demografske činjenice – kao što su nivo obrazovanja, spol, zanimanje i starost – koje Google pogađa bez problema.

Većina velikih internet kompanija ima neku verziju ovakve funkcije koja omogućuje pregled podataka koje su prikupili o vama i koje mogu prodati oglašivačima.

Na Facebooku, na primjer, možete otići na stranicu “Vaše informacije” i na dnu pronaći dio “Oglasi i kompanije”, gdje ćete moći vidjeti ne samo ono što Facebook misli da vas zanima, već i kompanije kojima je podijelio vaše podatke, prenosi Geek.hr.