in

LOLLOL TUGYTUGY WOWWOW

Nijemac na svom kriptiranom disku ima 7.000 bitcoina, ali je zaboravio šifru

New York Times objavio je priču o njemačkom programeru koji živi i radi u San Franciscu, Stefanu Thomasu. Thomas je, naime, kriptomilioner, a u svom posjedu ima kriptirani wallet, fizički disk marke IronKey, na kojem je pohranjeno 7.002 bitcoina i zaštićeno njegovom enkripcijom. Međutim, nesretni bogataš izgubio je papir na kojem je nekad davno zapisao šifru kojom je svoje bitcoine zaštitio.

Šifra vrijedna četvrt milijarde dolara

IronKey mu dozvoljava 10 pokušaja pogađanja šifre prije nego nepovratno kriptira podatke i učini ih nedostupnim. Thomas je dao sve od sebe, pokušao se sjetiti šifre i prvih osam puta – upisao pogrešnu. Kako bi se domogao vlastitog kriptobogatstva, koje ovih dana iznosi nešto preko 240 miliona dolara, morat će osigurati da jedan od posljednja dva pokušaja bude tačan.

Zbog prirode kriptovaluta da su u svakom svom spremištu zaštićene enkripcijom, te da za njih trebaju šifre, stručnjaci procjenjuju kako je oko 20% svih bitcoina koji postoje, do sada na neki način izgubljeno.

Stefan Thomas kaže kako je očajan, a kao utjeha mu možda može poslužiti tek činjenica da – nije jedini. Servis koji se bavi probijanjem zaštite Wallet Recovery Services, kaže kako ovih dana dnevno dobijaju oko 70 upita za spašavanje kriptovaluta zarobljenih iza zaboravljenih šifri. Porastom cijene bitcoina i drugih kriptovaluta u proteklih mjesec dana, taj broj zahtjeva se utrostručio.