in

Sistemi za prepoznavanje lica sve bolji u prepoznavanju lica pod maskom

Prema podacima koje u utorak objavio Nacionalni institut za standarde i tehnologiju (NIST), algoritmi koji služe za prepoznavanje lica postaju sve bolji, piše The Verge.

Potreba za nošenjem maski na javnim mjestima postavila je nove izazove pred sisteme za prepoznavanje lica. NIST je testirao više od 150 različitih sistema za prepoznavanje lica, a rezultati pokazuju da su znatno uspješniji u tom poslu nego što se u početku mislilo.

Test je proveden na način da su proizvođači dobrovoljno predali NIST-u svoje algoritme za prepoznavanje lica, u okviru Facial Recognition Vendor Test-a (FRVT). Objavljeni rezultati pokazali su da je u zadnjih šest mjeseci napravljen značajan pomak na tom polju. Kad je tokom jula izveden prvi test, tad se pokazalo da algoritmi nisu bilo dobri u prepoznavanju lica ispod maski, a postotak grešaka varirao je između 5 i 50 posto ovisno o testiranom algoritmu.

U međuvremenu, proizvođači su se usredotočili na taj problem, a novi test je pokazao veliki napredak. Postotak greške bez upotrebe maske je ostao isti, oko 0,3 posto, no znatno je poboljšano pravilno prepoznavanje lica s maskama. Sad je prosječna greška oko 5 posto.

Istraživači su za testiranje koristili realne izvore – slike s putovnica putnika koji su prelazili američke granice, koje su se uparivale s fotografijama snimljenim na graničnim prelazima. Kako su korištene stare snimke, istraživači su na tim slikama digitalno dodavali različite vrste maski (od običnih hirurških pa sve do ručno napravljenih dizajniranih), kako bi simulirali što realniju situaciju na terenu.