in

LOLLOL LOVELOVE WTFWTF TUGYTUGY WOWWOW

BMW-ova vizija budućnosti: Autonomno vozilo u kojem je unutrašnjost pretvorena u dnevni boravak

Tokom jučerašnje konferencije na kojoj je predstavljeno konceptno vozilo Mini Vision Urbanaut, BMW je pokazao kako su njihovi dizajneri zamislili da će izgledati automobil budućnosti.

Pri tome glavni naglasak nije stavljen na vanjski dizajn, već na unutrašnjost koja više podsjeća na neki udobni dnevni boravak, a ne na automobil.

Unutrašnjost vozila decenijama je manje-više bazirana na istom principu – sprijeda dva odvojena sjedišta koja se ne mogu rotirati prema nazad, dok se nazad nalaze sjedišta za dvije ili tri osobe iza kojih se nalazi prtljažnik. Tako skučena i ograničena unutrašnjost ne ostavlja previše prostora za eksperimente kakve je napravio BMW s Vision Urbanom te je po slikama jasno kako su dizajneri dobili potpuno otvorene ruke i slobodu razmišljanja izvan tradicionalnih okvira.

U Mini Vision Urbanautu sjedišta se mogu prilagoditi tako da, umjesto prednjih sjedišta i stražnje klupe, dobijete udobne fotelje (prednja sjedišta se mogu okrenuti prema zadnjima) i kauč, nakon što se na zadnjem dijelu sjedišta spuste nasloni. Iako bi, prema slikama mogli zaključiti kako je riječ o prilično dugačkom vozilu, pametnim iskorištavanjem prostora u BMW-u uspjeli su smjestiti mini dnevni boravak na prostor dugačak samo 4,46 metara.

Zanimljiv detalj je i mogućnost spuštanja kontrolne ploče i volana pri čemu prednji dio postaje kao mali šank, dok se vjetrobransko staklo može podići prema gore pa se putnici u njemu mogu osjećati kao na balkonu, naglasili su u objavi za javnost iz BMW-a. Naravno, spomenute inovativne opcije poput rotiranja sjedišta, podizanja vjetrobranskog stakla i slično moguće je koristiti samo kada je vozilo parkirano, ne i u vožnji.

Treba naglasiti kako je riječ o konceptu kakav se vjerovatno neće pojaviti na cestama – barem ne tako skoro ili u ovakvom obliku. Zamišljen je kao potpuno autonomno vozilo s električnim motorom (detalji vezan uz motor i bateriju nisu objavljeni), no ako žele i vozači mogu preuzeti kontrolu nad volanom i vozilom.