in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Kanadski naučnici izmislili uređaj za brzo triježnjenje

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od posljedica kozumiranja alkohola svake godine umre oko tri milona ljudi.

Alkohol negativno utječe na sve dijelove ljudskog tijela, funkcije mozga, cirkulaciju, pa čak i na rast noktiju, a kada se u tijelu koncentracija popne do određene vrijednosti, može oštetiti organe i dovesti do smrti.

U studiji objavljenoj u časopisu Scientific Reports, kanadski naučnici pod vodstvom UHN-ovog ljekara dr. Josepha Fishera predstavili su dokaz koncepta jednostavne metode koja bi mogla uveliko poboljšati terapiju spašavanja života brzim izvlačenjem alkohola iz krvi.

Obično se 90 posto alkohola u ljudskom tijelu čisti isključivo jetrom i to stalnom brzinom koja se ne može povećati. Trenutno ne postoji nijedna druga metoda osim dijalize, kojom se alkohol može ukloniti iz krvi. To ostavlja kao jedine mogućnosti liječenja po život opasne razine alkohola metodama koje uključuju davanje kisika, intravenske tečnosti, pomoć u disanju i liječenje srčanih problema lijekovima.

Načelo koje stoji iza pristupa UHN-ovog tima je jednostavno poticanje pluća kako bi se doslovno izdahnuo alkohol. Što je disanje teže, više se alkohola eliminiše, a tim je otkrio da je hiperventilacija doista eliminisala alkohol najmanje tri puta brže nego samo kroz jetru.