in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Haker osuđen na pet godina zatvora i 1,4 miliona dolara kazne za krađu Netflixove serije

Britanac iz Northamtonshirea, koji je uhapšen kao dio ozloglašene hakerske grupe “The Dark Overlord”, osuđen je u SAD-u na pet godina zatvora i 1,4 miliona dolara kazne.

Hakerska grupa “The Dark Overlord” postala je poznata nakon što je otkriveno da su ukrali još neprikazane epizode jedne od najpopularnijih serija na Netflixu, “Orange is the New Black”, i potom od kompanije tražili otkupninu da ih ne objave na internetu. Povezuje ih se i s krađom velike količine ličnih podataka bolničkih pacijenata, koje su također ucjenjivali.

TDO je prilično tajanstvena hakerska grupa. Nije poznato ni ko je vodi ni koliko ima članova, a 39-godišnji Britanac Nathan Wyatt je otkriven nakon što je policija u sklopu istrage, s njim povezala telefonski broj s kojeg je zvao i ucjenjivao žrtve.

Na sudu je priznao krivicu za krađu identiteta i računarsku prevaru, izvinio se za svoje poteze i navodno rekao kako više nikad u životu ne želi vidjeti nijedan računar.

Kako prenosi BBC, priznao je da je grupa došla u posjed osjetljivih podataka od različitih kompanija te prijetila njihovom objavom ukoliko im kompanije ne plate otkupninu koja se kretala između 75 i 350 hiljada dolara. Iako ni jedna kompanija nije pristala na tu ucjenu, hakeru je ipak određeno da mora platiti kaznu od 1,4 miliona dolara.