in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Ovom čovjeku dugujemo zahvalnost za čuvanje uspomena: Preminuo začetnik digitalne fotografije i izumitelj piksela

Tokom 50-godišnje karijere istraživao je, kodirao i teoretizovao o digitalnoj nauci

Russell Kirsch, začetnik digitalne fotografije i izumitelj piksela preminuo je u 91. godini, piše Belfast Telegraph.

Rođen je 1929. godine u SAD-u, pohađao je Univerzitet u Njujorku, Harvard i MIT, a cijeli radni vijek proveo je u američkom Nacionalnom institutu za nauku i tehnologiju.

Tokom 50-godišnje karijere istraživao je, kodirao i teoretizovao o digitalnoj nauci.

Njegov najveći uspjeh i ono po čemu će ga historija pamtiti zasigurno je prva skenirana digitalna fotografija, i to decenijama prije izuma prve digitalne kamere.

Tada 27-godišnji Russell je proučavao kako podstaći računare (koji su u njegovo vrijeme zauzimali cijele prostorije) da simuliraju ljudski um i razviju percepciju. Jedna od ključnih komponenti bila je simulacija vida. Njegov tim osmislio je i prvi skener, koji se sastojao od rotirajućeg bubnja na koji se postavila fotografija te rudimentarnih senzora koji su “čitali” fotografiju. Kako bi lakše prenijeli informacije na računar, osmislili su mrežu koja je olakšala prenos i dekodiranje slike, a mi takav način kodiranja i dekodiranja vizuelnih informacija danas zovemo pikselima.

Prva skenirana fotografija imala je tek 179 sa 179 piksela i na njoj se može vidjeti njegov tromjesečni sin Walden. Današnje fotografije mogu imati i po nekoliko hiljada piksela kako bi u što više detalja prenijele ono što ljudsko oko vidi.