in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Za rad u kompaniji Apple vam ne treba fakultetska diploma, a evo i zašto

Istaknuti poslovni lideri preispituju potrebu za fakultetskim diplomama

Veliki broj studenata smatra da je sticanje fakultetske diplome jedini način da se zaposle u vodećim svjetskim kompanijama poput Apple-a, Google-a ili Netflix-a. Međutim, to nije uvijek tačno.

Istaknuti poslovni lideri – generalna direktorica Siemens-a u Americi Barbara Hempton i izvršni direktor Apple-a, Tim Cook preispituju potrebu za fakultetskim diplomama.

Cook je izjavio da čak polovina zaposlenih u kompaniji Apple nema faklutetsku diplomu. Ovaj podatak se odnosi na radnike u SAD.

On je zaključio da mnogi fakulteti ne podučavaju studente vještinama koje su potrebne na tržištu rada.

Kada malo bolje sagledamo stvari, vidimo da postoji neusklađenost između onog što se uči na fakultetu i vještina koje će nam u budućnosti biti neophodne na tržištu rada kao što je, na primjer, kodiranje – izjavio je Cook za Business Insider.

On je dodao da bi svako dijete moralo da ima određeni nivo obrazovanja o kodiranju prije nego što završi srednju školu.

Zbog toga je Apple još 2016. u školama širom SAD-a pokrenuo program “Everyone Can Code” (Svi mogu kodirati), koji je pomogao učenicima da tokom školovanja nauče osnove kodiranja.

Tim Cook je podsjetio i da je njihovu kompaniju osnovao Steve Jobs, čovjek koji je upisao fakultet i odustao od njega. Zbog toga je politika kompanije uvijek bila da diploma nije neophodna da bi neko bio uspješan.

Barbara Hempton je odbacila ideju da višegodišnje studiranje garantuje spremnost za karijeru.

Često se u oglasima za posao zahtijeva fakultetska diploma, ali u stvarnosti diploma za posao za koji kandidat aplicira uopšte nije potrebna, to je samo pomoglo našim menadžerima za zapošljavanje da naprave selekciju – izjavila je Hemptonova u Bijeloj kući tokom prvog sastanka američkog Savjetodavnog odbora za politiku radne snage.

Ugledne kompanije poput Google-a i Apple-a zapošljavaju radnike koji posjeduju vještine potrebne za obavljanje poslova, sa ili bez diplome.

LinkedIn je otkrio da danas brojne velike kompanije ne zahtijevaju da zaposleni imaju fakultetsku diplomu.

Nakon dalje analize podataka, LinkedIn je identifikovao specifične pozicije koje će vjerovatnije popuniti oni koji nemaju diplomu, uključujući elektro-tehničare, mehaničke dizajnere i marketinške predstavnike.

Ali, bez obzira na to, barem se zasad čini da se fakultetske diplome isplate. Radnici koji imaju osnovne studije zarađuju više od 932 dolara sedmično od prosječnog radnika, navodi se u izvještaju američkog Zavoda za statistiku rada.