in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Elon Musk predstavio Neuralink, kompaniju koja će direktno povezati kompjuter s ljudskim mozgom

Poslije uspješnog lansiranja SpaceX rakete, Musk nastavlja pomijerati granice tehnologije

Misteriozna startup kompanija Neuralink, koja je u vlasništvu Elona Muska, razvija čip koji će omogućiti čovjeku da direktno “strimuje” muziku u mozak, tvrdi američki milijarder.

Musk, koji predvodi svemirski program SpaceX i kompaniju Tesla, objavio je da će nove informacije otkriti za mjesec dana, iako je nedavno počeo objavljivati detalje ovog projekta na Twitteru.

Musk je potvrdio da će tehnologija kompanije Neuralink omogućiti ljudima da “slušaju muziku direktno iz tih čipova”. On je istakao da bi ovaj pronalazak trebalo da “pomogne ljudima da kontrolišu nivo hormona u korist osobe i poveća sposobnosti čovjeka, kognitivne sposobnosti, ali i utiče na spuštanje ankcioznosti itd”.

Ranije u toku mjeseca, Musk je istakao da će čip moći da liječi depresiju i bolesti zavisnosti tako što bi “tretirao” dijelove mozga koji izazivaju te posljedice.

 

Kompanija Neuralink osnovana je 2016. godine, a do sada je održala jednu javnu prezentaciju o tome kako bi tehnologija koju razvijaju trebalo da funkcioniše, navodi “Independent”. Musk je 2019. godine rekao da taj startup radi na uređaju koji bi mogao da ostvari direktnu vezu između kompjutera i čipa koji bi bio ubačen u mozak čovjeka.

Tehnoglobija bi mogla biti korištena da pomogne ljudima koji pate od bolesti mozga kao što je Parkinsonova bolest, ali kako kaže Musk, glavni cilj Neuralinka jeste da omogući ljudima da mogu da se takmiče s vještačkom inteligencijom.

Proces čipovanja

Musk je objasnio da je zahvat ubacivanja čipa u ljudski mozak sličan laserskoj operaciji skidanja dioptrije oka (LASIK). Ističe se da će dio procesa uključivati i robota neurohirurga, koji će ubacivati dijelove koji će biti povezani s kompjuterskim čipom u ljudskom mozgu.

Prema istraživanju, kabal USB-C omogućit će potpuni protok informacija ka mozgu bez ograničenja.

Musk je u maju ispisao stranice historije tako što je postao prvi privatnik u historiji svemirskih letova koji je poslao ekipu NASA-e u kosmos u okviru programa SpaceX.