in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

BBC objavio fantastičnu vijest: Pronađen je prvi lijek za koronavirus, kod nas košta četiri KM i dostupan je za široke mase

Spomenuti lijek za trećinu je smanjio rizik od smrti pacijentima na respiratoru

Jeftin i široko dostupan lijek Deksametazon može pomoći spasiti živote pacijenata koji imaju teži oblik Covida-19, piše BBC.

Britanski stručnjaci kažu da je liječenje niskim dozama steroida ključni iskorak u borbi protiv smrtonosnog virusa.

Spomenuti lijek za trećinu je smanjio rizik od smrti pacijentima na respiratoru. Za one koji su bili na kisiku, smrtnost je smanjena za petinu.

Zajedno s mnogim drugim postojećim lijekovima, Deksametazon je dio najvećeg svjetskog pokusnog testiranja kako bi se vidjelo koja terapija najbolje liječi Covid-19.

Naučnici procjenjuju da se samo u Velikoj Britaniji moglo spasiti 5000 života da se lijek otpočetka upotrebljavao.

S obzirom na to da se radi o jeftinom lijeku, od velike koristi će biti i u siromašnijim zemljama koje se bore s pandemijom koronavirusa.

Za pacijente na respiratorima smanjio je rizik od smrti s 40 na 28 posto. Pacijentima koji trebaju kisik smanjio je rizik od smrti s 25 na 20 posto.

– Ovo je dosad jedini lijek za koji se dokazalo da smanjuje smrtnost. I smanjuje ju značajno. To je veliki pomak, tvrdi voditelj istraživanja prof. Peter Horby.

– Postoji jasna, jasna korist od liječenja Deksametazonom. Liječenje traje 10 dana i stoji oko 5 funti po pacijentu. Dakle, u konačnici košta 35 funti da spasite život, dok kod nas košta samo 4 KM. Ovo je lijek koji je dostupan na globalnoj razini, kaže prof. Martin Landray koji je također sudjelovao u istraživanju.

Preporučuje da bolnice, kada je to potrebno, trebaju odmah početi davati Deksametazon, no ne preporučuje da ljudi sad kupuju u ljekarnama kako bi ga ponijeli kući.

Naime, čini se da Deksametazon ne pomaže ljudima s blažim simptomima koronavirusa, onima kojima ne treba pomoć pri disanju.