in

Oskara je do sada bila odlagan tri puta: Ovo su novi potezi organizatora

Dodjela nagrada Bafta, Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost, odložena je za 11. april

Dodjela Oskara koja se redovno održava u februaru svake godine, biće odložena za dva mjeseca zbog epidemije korona virusa, tačnije ova manifestacija je sada zakazana za 25. april.

Organizatori su se takođe složili da produže period kvalifikacija – od 31. decembra ove godine do kraja februara 2021.

Dodjela nagrada Bafta, Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost, odložena je za 11. april.

Zbog pandemije, snimanje i post-produkcija mnogih filmova koji je trebalo da budu premijerno prikazani do kraja godine, odložena je do daljnjeg.

Dodjela Oskara je do sada bila odlagana tri puta – zbog poplava u Los Anđelesu 1938, ubistva Martina Lutera Kinga 1968, i pokušaja ubistva predsjednika Ronalda Regana 1981. godine.

Nije poznato da li će dodjela prestižne filmske nagrade biti održana onlajn ili uživo – još uvijek je rano reći.

Dejvid Rubin, predsjednik Akademije, institucije koja stoji iza dodjela nagrada Oskar, i izvršni direktor Don Handson kažu da „više od jednog vjeka, filmovi imaju glavnu ulogu da utješe, inspirišu i zabave nas tokom mračnih vremena”.

-Ove godine sigurno je imaju. Nadamo se da smo produženim periodom za kvalifikacije i odloženim datumom ceremonije uspjeli da filmskim stvaraocima omogućimo dovoljno vremena da završe i objave filmove bez presije i kazni zbog nečega na šta ne mogu da utiču- kazao je Handson.

-Dodjela Oskara koja je pred nama i otvaranje našeg novog muzeja obilježiće ovaj historijski trenutak i okupiće fanove filmova širom svijeta da se ujedine kroz filmska ostvarenja- pojasio je.

Nominacije će biti saopštene 15. marta 2021. godine.

Neuobičajna vremena mjenjaju uobičajna pravila

Akademija filmskih umjetnosti i nauka je nedavno promjenila pravila i omogućila da se filmovi koji debituju na striming platformama takmiče za nagrade sljedeće godine.

Do sada je važilo pravilo kaže da filmovi mogu da se takmiče ako su prikazivani u losanđeleskim konima najmanje sedmicu dana.

Ali kako su kina zatvoreni zbog korona virusa, organizatori kažu da je ovo „privremeno pravilo” preko potrebno.

Mnoge premijere filmova su odložene, dok su se neki autori odlučili na digitalnu premijeru.

Dodjela Oskara nije jedina velika manifestacija koja je odložena zbog pandemije.

Prestižna dodjela pozorišnih nagrada Toni, koja je trebalo da se održi početkom mjeseca, odložena je, a novi datum će uskoro biti objavljen.

Neke manifestacije su otkazane, na primer, muzičko takmičenje Evrovizija.

Prošle nedelje, Akademija je obećala da će na budućim ceremonijama dodele nagrada omogućiti veću inkluziju, kako bi svi učestvovali pod istim pravilima.

Rečeno je i da će uvek biti 10 filmova u kategoriji za najbolji film.

Ovo pravilo, kako se navodi, biće usvojeno od 2022. godine.