in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Ovo su najskuplji satovi na svijetu: Za njihovu nabavku potrebno je izdvojiti pravo bogatstvo

Ekstravagantni modeli

Nakit je jedna vrsta malog, ne uvijek tako jeftinog, zadovoljstva koje se vezuje za žene i kojima one mogu da se oraspolože i osjećaju ljepše. Najbliži muški ekvivalent tome je jedan dobri stari ručni sat, oduvijek i zauvijek sastavni dio stilizovanog muškarca.

Istina je da postoje ručni satovi razne cjenovne kategorije, tako da sve zavisi od vaših apetita. Oni sa dubljim džepom mogu da se časte i malo ekstravagantnijim modelima. Međutim, za satove u nastavku potrebno je izdvojiti pravo bogatstvo, tako da je mali broj ljudi koji bi ih mogli priuštiti. Ipak možemo da pogledamo slike i vidimo o kojim satovima se radi.

Louis Moinet Meteoris kolekcija – 4 miliona eura

Foto: Louis Moinet

Brend je dobio ime po Luju Moneu, ocu hronografa, a ova kolekcija obuhvata četiri sata. Svaki od njih sadrži drago kamenje i djeliće meteorita u brojčanicima, među kojima je i dio meteorita koji je prije 180 miliona godina pao na Zemlju sa Marsa. Cijena tih meteorita i jeste ono zbog čega su ovi satovi ovoliko skupi, ali zamislite samo da na ruci nosite nešto što je došlo iz svemira…

Patek Philippe Ref 1518 In Steel – 10,2 miliona eura

Foto: Phillips

Mnogi smatraju ovaj sat svetim gralom među ručnim satovima. Napravljeno je samo četiri primjerka 1941. godine, a kada se pojavio na tržištu, bio je prvi sat sa takozvanim vječitim kalendarom i hronografom. Oborio je i razne druge rekorde, a prodat je u novembru 2016. godine na aukciji kao najskuplji sat, oborivši pritom rekord sata istog proizvođača.

Paul Newman Rolex Daytona – 15,5 miliona eura

Foto: Optimist Consulting

Naravno da je i sam model prvobitno bio predmet traženja mnogih ljubitelja satova i kolekcionara, ali primjerak koji je Pol Njumen dobio od supruge je legendaran. U njega je ugravirana poruka „Vozi pažljivo“, zbog toga što je volio brzu vožnju i trkanje. Kada je prodat nepoznatom kupcu na aukciji, u pitanju je bila rekordna suma, ali je i taj rekord oboren.

Patek Philippe Grandmaster Chime – 27,6 miliona eura

Foto: Patek Philippe

Aukcija je trajala pet minuta, a može se reći da je kupac za svoju basnosnovnu cifru zapravo dobio dva ručna sata. Ne, u pitanju nisu dva odvojena sata, već ovaj primjerak ima dva brojčanika tako da se može okrenuti na poleđinu i nositi kao potpuno drugi sat, baš kao i jakna sa dva lica. Sat ima čak 20 različitih funkcija, a ono što je zanimljivo jeste da je dio prihoda od prodaje otišao u fond za istraživanje jedne vrste mišićne distrofije.

Breguet Grande Complication Marie-Antoinette – 28,6 miliona eura

Foto: Sothebys

Ovaj džepni sat prati zanimljiva priča, jer je rad na njemu započeo još 1782. kada ga je poručio nepoznati muškarac, a završen tek 1827. zahvaljujući legendarnom horologu Abrahamu-Luju Bregeu. To je ipak bilo prekasno da ga dobije Marija Antoaneta, kojoj je bio namijenjen, jer je ona pogubljena na giljotini 34 godine prije toga. Sat je obavijen zlatom, a kroz staklo se vidi mehanizam prepun detalja. Ukraden je 1900. godine iz jednog muzeja u Jerusalemu i pojavio se ponovo tek 2007. godine. Danas je opet zaključan u muzeju.