in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Znate li šta je šmrkosram: U vrijeme pandemije ima ga većina stanovnika

Rječnik iz doba koronavirusa

Korona kašljač, zabrana rukovanja i karantin žurka neke su od novih riječi u holandskom jeziku nastale tokom pandemije koronavirusa, navodi se u novom rječniku na internetu.

Rječnik iz doba koronavirusa sadrži više od 700 riječi, a nastao je kao inicijativa glavnog urednika standardnog rječnika “Van Dale” Tona den Buna, objavila je holandska televizijska stanica NOS.

U rječniku ima puno složenih riječi, kao što su korona kriza i korona kašljač, izraz koji se koristi za ljude koji namerno kašlju na policajce kada ih privedu.

Popis uključuje i nove složenice kao što su karantinski kilogrami ili korona friz.

Lingvista procjenjuje da bi se u standardni rječnik zauvijek moglo dodati 70 riječi povezanih s pandemijom i uvjeren je da će jedna od njih biti društvo metar i po distance.

Prestižni Oksfordski rječnik engleskog jezika nedavno je u svoju bazu unio nove izraze nastale tokom pandemije, uključujući covid-19, samoizolacija, socijalno distanciranje i izravnati krivu.

Novi holandski glagol koji znači gomilati poput hrčka već je postao klasičan primjer, omiljen među štedljivim Holanđanima. Ali ima i negativno značenje u svjetlu sebičnog gomilanja toalet-papira.

A nakon izraza strah od letenja koji osjećaju ekološki svjesni ljudi koji često lete avionom, Holanđani sada imaju i izraz šmrkosram, što osjeća osoba koja iznenada mora da kihne ili šmrkne pred drugima.