in

LOLLOL LOVELOVE WTFWTF TUGYTUGY WOWWOW

Sve o fenomenu citokinske oluje, uzročniku problema kod teško oboljelih od korone

Fenomen “citokinske oluje”, pretjeranog imunog odgovora organizma koji rezultira teškim upalnim promjenama, ima, kako se čini, ključnu ulogu u teškim oboljenjima Covida-19

Fenomen “citokinske oluje”, pretjeranog imunog odgovora organizma koji rezultira teškim upalnim promjenama, ima, kako se čini, ključnu ulogu u teškim oboljenjima Covida-19, piše AFP i dodaje da su ljekara trenutno bespomoćni.

Pretjerana reakcija imunološkog sistema smatra se glavnim uzročnikom katastrofalnog zatajenja organa i smrti kod nekih pacijenata oboljelih od novog koronavirusa, ali za sada nije jasno u kojoj je mjeri teška upala pluća kod kritično bolesnih pacijenta od COVIDA-19 posledica virusa ili komplikacija zbog pretjerane reakcije organizma.

Citokini su proteini male molekulske mase koji deluju kao posrednici između delova imunološkog sistema. Izlučuju ih različite ćelije kao što su limfociti, monociti, makrofazi i fibroblasti.

Citokinska oluja je proces u kome naš imunološki sistem u susretu sa nepoznatim virusom reaguje preteranim umnožavanjem ćelija imunološkog sistema koje luče citokine, a koji pak aktiviraju nove ćelije ovog sistema.

Groznica, umor, suvi kašalj su u četiri od pet slučajeva zaraze koronavirusom SARS-CoV-2 “benigni ili umjereni” simptomi , ali može doći i do poteškoća u disanju i razvoja teškog respiratornog sindroma.

To se događa u jednom od pet ili šest slučajeva, kada je potrebna hospitalizacija, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Poteškoće sa disanjem, osećaj pritiska na plućima, usne i lice koji poprimaju plavkastu boju su znaci za uzbunu i zahtevaju hitnu ljekarsku intervenciju upozorava američki Centar za kontrolu i i sprečavanje bolesti (CDC).

Većina hospitaliziovanih dobije tešku upalu pluća i bolest zahvata oba plućna krila, što je poznati “potpis” teškog oboljenja.

Pogoršanje često dolazi naglo, sedam dana nakon pojave prvih simptoma, objašnjava Jazdan Jazdanpana, šef odeljenja za infektivne bolesti pariske bolnice “Bichat”.

Hiperimunom reakcijom, nasumičnom hiperprodukcijom citokina zbog koje dolazi do “začepljenja” alveola u plućima, stvara se edem koji onemogućava ulazak kiseonika u krvotok, dolazi do začepljenja krvnih žila u bubrezima i drugim organima i ubrzo do zatajenja vitalnih sistema organa u organizmu, pri čemu je, ističu ljekari, najgore što se takva reakcija događa veoma brzo, u roku od 24 do 48 sati i ljekari su doslovno nemoćni da bilo šta preduzmu.

Stanje u kom pluća ne snadbevaju vitalne organe dovoljnom količinom kisieonika zahtjeva upotrebu respiratora.

“Sve više imamo dokaza koji ukazuju na to da deo pacijenata oboljelih od teškog oblika COVIDA-19 podlegnu sindromu citokinskog šoka”, napisala je u svom radu za medicinski časopis “Lancet” doktorka Džesika Menson sa “University College Hospital” u Londonu.

Taj fenomen hiperinflamatorne oluje uočen je i o njemu se piše već 20 godina i povezuje se sa dvije ostale opasne respiratorne bolesti – SARS-om od koje je u Aziji 2002./2003. umrlo 774 ljudi i bliskoistočnim respiratornim sindromom MERS koji je odnio 886 života od 2012.

Takođe se nagađa da je citokinska oluja bila u pozadini pandemije španskog gripa koja je 1918. usmrtila oko 50 miliona ljudi.

Ljekari su uvjereni da preterani odgovor imunološkog sistema ubija i pacijente oboljele od COVID-19 tako što im uništava tkivo.

Zbog toga bi trebalo smiriti tu “citokinsku oluju” u plućima, a da se pritom ne smanji imunološka barijera uzročnicima bolesti, obašnjavaju ljekari.

“Trenutno ne postoji efikasni terapeutski postupak protiv tog fenomena”, ljekari u pariskoj bolnici.

Takođe upozoravaju da bi primjena kortikosteroida, protivupalnih ljekova, mogla biti štetna za oboljele od novog koronavirusa.