in

LOLLOL LOVELOVE

Skupina infektologa tvrdi da su izliječili zaražene od korone: Pacijenti nakon terapije više nisu imali virus u sebi

Lijek protiv HIV-a Lopinavir/ritonavir najčešće se prodaje pod nazivom Kaletra, a Chloroquine je cjepivo protiv malarije

Australski naučnici vjeruju kao bi lijekovi koji se koriste u liječenju HIV-a i malarije mogli zaustaviti koronavirus, piše Jutarnji list.

Skupina infektologa sa univerziteta Queensland iz Brisbanea kažu da su dva lijeka koji već postoje pobijedila infekciju Covidom-19.

Chloroquine, lijek protiv malarije, i kombinacija lopinavir/ritonavir, kojim se tretiraju pacijenti zaraženi HIV-om, pokazali su obećavajuće rezultate i njihovom upotrebom je, tvrde naučnici, koronavirus “nestao” kod zaraženih pacijenata.

Jedan od istraživača sa univerziteta Queensland Profesor David Paterson nada se kako će uspjeti potaknuti ljude u što većem broju da se uključe u njihovo istraživanje do kraja mjeseca. Naglasio je da pacijenti nakon lopinavir/ritonavir tretmana više nisu imali koronavirus.

Kaletra i Chloroquine u kombinaciji

– Radi se o potencijalno efektivnom tretmanu. Pacijenti nakon terapije više nisu imali koronavirus u sebi. Prvi val pacijenata koji nam je došao iz Kine, odlično je reagirao na taj lijek protiv HIV-a. Ono što mi želimo jest veliko kliničko istraživanje diljem Australije tokom kojeg bismo usporedili kako djeluje jedan, kako drugi lijek, a kako djeluju u kombinaciji- rekao je.

Lijek protiv HIV-a Lopinavir/ritonavir najčešće se prodaje pod nazivom Kaletra, uzima se dvaput dnevno te se nalazi na američkom, europskom i australskom tržištu. Djeluje tako što reducira razinu virusa koji cirkulira tijelom. Kompanija koja ga proizvodi AbbVie donirala je veliki broj doza kineskim i američkim vlastima te WHO-u.

Lijek protiv malarije Chloroquine djeluje kao cjepivo protiv te bolesti koju prenose komarci, a ne liječi ju.

U svijetu je zabilježeno 170.030 slučajeva koronavirusa, od čega je 75.828 aktivnih slučajeva, odnosno onih koji u ovom momentu imaju zarazu, podaci su statističkog portala Woldometersa do danas u 9 sati.

Zaključena su 84.302 slučaja, od čega je 77.778 osoba ozdravilo, a 6.524 su umrle.