in

Filmski studio MGM nudi se na prodaju streaming servisima

Modernizacija ponukala je ovog holivudskog diva na ovaj korak

Kompanija Metro-Goldwyn-Mayer Studios, poznata pod kraticom MGM i zaštitnim znakom lava, kultna je američka filmska i TV kuća koja je tokom 95 godina postojanja bila zaslužna za mnoge komercijalne uspjehe filmova i serija.

Ipak, modernizacija i prelazak gledalaca iz kina na streaming servise uzeli su svoj danak. Ponukali su ovog holivudskog diva na to da razmisli o pripajanju nekoj od digitalnih medijskih korporacija.

Mogući kupci Apple i Netflix

MGM je, kako pišu američki mediji, već održao razgovore o potencijalnoj akviziciji s Appleom i Netflixom, kompanijama koje drže velike streaming servise, ali imaju i dovoljno novca za jedno ovakvo preuzimanje.

 

Ogroman katalog MGM-a zasigurno je dobar mamac i svaki bi ga pružatelj usluga video streaminga vrlo vjerojatno rado imao u svojoj ponudi. Za sada nema detalja o ishodima ovih razgovora, a spominje se i kako su predstavnici MGM-a razgovarali i s nekim drugim potencijalnim kupcima.

Spajanje klasičnih medijskih kuća s onima orijentiranim na digitalnu distribuciju sadržaja u SAD-u je već odavno započelo.

Disney je tako kupio Fox, Comcast je preuzeo Sky, AT&T je kupio Time Warner i HBO, Viacom je spojen s CBS-om i tako dalje.