in

LOLLOL

Suspendiran iz džamije nakon dvije sedmice braka shvatio da je oženio muškarca

Istina je izašla na vidjelo kad je imamova “žena” pokušala ukrasti TV i odjeću od komšije

Šeik Mohammed Mutumba iz Ugande suspendiran je s dužnosti imama u džamiji Kyampisi Masjid Noor u Kayungi, nakon što je otkriveno kako je oženio muškarca, a da je to nije znao.

Supruga, s kojom je u braku bio dvije sedmice, uhvaćena je kako krade TV od komšije.

Ipak, krađa nije bila uzrok suspenzije imama, već šokantno otkriće da je njegova supruga, Swabullah Nabukeera, zapravo muškarac. Mutumba o pravom spolu svoje supruge nije znao ništa i vijest ga je shrvala, prenose strani mediji.

Ipak je smijenjen s dužnosti, kako bi se, kako se navodi, sačuvao integritet vjere.

Mutumba i njegova “mladenka” vjenčali su se na tradicionalnom islamskom obredu prošlog mjeseca. Fotografije snimljene na događaju prikazuju kako su mladenci nasmijani i okruženi porodicom i prijateljima. Amisi Kibunga, koji radi u džamiji Kyampisi Masjid Noor, rekao je za Daily Monitor da su njega i većinu ljudi koji su upoznali imamovu nevjestu prevarili njen glas i ponašanje.

  • Imao je sladak glas i govorio je kao žena – kaže Kibunga te dodaje kako je čuo da se Mutumba nakon četiri dana braka žalio jer mu se supruga nije željela skinuti dok su spavali.

Kad je bio izvan kuće, Nabukeera je uvijek nosio hidžab ili tradicionalnu haljinu gomesi, što nije izazvalo sumnju. Obavljao je i sve svoje uobičajene dužnosti, poput kuhanja, čišćenja i pranja rublja, tako da Mutumba ništa nije posumnjao.

Istina je izašla na vidjelo kad je imamova “žena” pokušala ukrasti TV i odjeću od komšije. Kad je policija došla na scenu, pretražili su je da vide je li nešto sakrila, a otkrili su kako se radi o muškarcu.

Kasnije je priznao da mu je pravo ime Richard Tumushabe te da se udao za šeika Mohammeda Mutumba u pokušaju krađe njegovog novca. Istraga još traje.

Mutumba je svoju “nevjestu” upoznao preko tete Nuuru Nabukeere koja živi u selu Kituula. Platio je miraz koji je uključivao dvije koze, dvije vreće šećera i Kur’an, između ostalog.

Teta je također uhićena nakon šokantne objave, ali drži da nije znala da je Richard muškarac jer ga je upoznala tek kao mladu odraslu osobu, kad se već oblačio kao žena.

Što se tiče imama, on je suspendiran s dužnosti u džamiji u Kayungi, a navodno se uselio nekim rođacima i ide na terapije kako bi prebrodio teško razdoblje.