in

Ovako bi laptopi za gaming mogli izgledati u bližoj budućnosti

Prijenosna računala danas su tanja i fleksibilnija nego ikad prije. No, ako na laptopu planirate igrati videoigre, vjerovatno će vas dopasti klasičan preklopni dizajn kakav svi poznajemo. Barem za sada. U budućnosti bi situacija ipak mogla biti zanimljivija.

Na CES sajmu početkom 2019. vidjeli smo nekoliko novih koncepata u svijetu prijenosnih računala, poput modularnog laptopa Alienware 51M kojemu je moguće nadograđivati procesor i grafičku karticu, ili Asus ROG Mothershipa kojemu je moguće odvojiti tastaturu. Na nedavnom sajmu Computex predstavljena je još jedna interesantna ideja, i to od strane firme Intel, koja inače ne proizvodi laptope.

Intel je svijetu prijenosnih računala iznio koncept zvan Honeycomb Glacier koji donosi laptop s dva odvojena ekrana. To u suštini nije sasvim novo – bilo je manjih ekrana na laptopima i prije, bilo u obliku radne trake ili pak touchpada. No, Intelova ideja mogla bi biti znatno funkcionalnija, pogotovo za one koji se vole igrati na laptopu.

Prototi Honeycomb Glaciera uz glavni ekran donosi i jedan manji, dijagonale 12,3 inča, koji se nalazi ispod glavnog ekrana, osjetljiv je na dodir i može se postaviti “nakoso” pod određenim kutom. Na tom ekranu moguće je postaviti različite aplikacije tako da vam ne prekrivaju sliku gdje se odvija akcija, odnosno igra. Primjerice, možete ondje postaviti Discord, gledati komentare na Twitchu ili čitati vijesti na vašem omiljenom HCL-u sve dok igrate omiljeni Fortnite.

Prebacivanje između aktivne igre i ostalih aplikacija ovdje se ne radi uz pomoć kombinacije alt+tab već pomoću Tobii Eye Tracking tehnologije. Čim korisnik spusti pogled prema nižem ekranu, računalo postavlja fokus na njega.

Prateći ekran zasigurno bi mogao biti korisna ideja, ali valja naglasiti da se možda neće materijalizirati. Radi se ipak o konceptualnom proizvodu koji bi vrlo vjerovatno bio previše skup za većinu korisnika. Međutim, ako Intel ne napravi ovakvo prijenosno računalo, nije isključeno da sličan proizvod napravi i Asusu. (hcl.hr)