in

2002 FIFA World Cup: Igra zbog koje je EA završio na sudu

Situaciju kod nogometnih simulacija početkom stoljeća sigurno već znate, ali reda radi moramo ju ponoviti za ovaj uvod. FIFA je 2002. godine još uvijek bila arkadetina koju je tadašnji ISS jeo za doručak. Ipak, FIFA je napredovala pa je tako ubacila mjerače jačine za dodavanja, felširane udarce i još nekoliko zgodnih stvari koje su se precrtale na 2002 FIFA World Cup, igru koja je prije 17 godina izašla povodom Svjetskog prvenstva u Koreji i Japanu.

Igra je sadržavala 32 tima koja su se kvalificirala za Mundijal, uključujući i reprezentaciju Hrvatske, te devet ekipa kojima to nije pošlo za nogom. Ekipe su uglavnom bile licencirane, iako najvažniji akter, brazilac Ronaldo, u igri nije imao frizuru o kojoj je tada pričao cijeli nogometni svijet.

Štaviše, oko licenci i prikaza igrača bilo je i kontroverzi pa je tadašnji njemački golman Oliver Kahn tužio Electronic Arts zbog neovlaštenog korištenja njegovog lika, zbog čega je EA na kraju izgubio pravo prodavanja igre na njemačkom tržištu. To im je bila lekcija koju nikada nisu zaboravili.

Usput rečeno, bila je ovo i prva FIFA igra koja nije imala licenciranu muziku već je simfonijski orkestar iz Vancouvera snimio skladbe posebno namijenjene samoj igri.