in

Ovom čovjeku trebalo je osam dana da prebroji najveću kolekciju igara na svijetu

Prije pet godina Amerikanac Michael Thomasson bio je čovjek s najvećim brojem videoigara u svom vlasništvu. Kad je za to ušao u Guinnessovu knjigu rekorda, Thomasson je prodao čitavu svoju kolekciju od gotovo 11 hiljada igara za 538. 314 eura. Od tada je titulu čovjeka s najvećim brojem igara preuzeo novi vlasnik – Antonio Romero Monteiro iz SAD-a, koji je u Guinnessovu knjigu rekorda ušao 2. 2. ove godine.

Monteiro ima kolekciju od nevjerovatnih 20 hiljada i 139 igara. I ne, ne govorimo o digitalnim verzijama – tip ima 20 hiljada kutija/kartica/kasetica/optičkih diskova koje drži u nekoliko prostorija – na policama, u ormarima, ladicama, na podu… Sam proces brojanja svih tih igara trajao je osam dana!

Monteiro u svojoj kolekciji ima igre za gotovo sve konzole, a za većinu konzola ima kompletne kataloge svih igara koje su se pojavile u prodaji na tržištu Sjeverne Amerike. Također ima i nekoliko rariteta, poput igara za PlayStation konzolu koje su rađene posebno za američke škole. Dakako, sve te igre su u igrivom stanju, a vlasnik najveće kolekcije na svijetu ima i više od 100 ispravnih konzola na kojima te igre može pokrenuti. (hcl.hr)