in

Po prvi put u historiji na naslovnici ESPN-a osvanuo gamer

Američki magazin ESPN posvetio je naslovnicu svog sljedećeg broja sportašu koji se takmiči u – igranju videoigara.

Iako su elektronički sportovi sve popularniji iz godine u godinu, njihov proboj u klasičnom medijskom prostoru ipak se odvija dosta sporo.

Medijska kuća ESPN, koja se bavi praćenjem različitih vrsta sportova, 2015. godine pokušala je u svoje programe uvrstiti i esports sadržaje uz tzv. “Heros of the Dorm“.

Međutim, taj je projekt naišao na negodovanje šire javnosti te je nakon dvije sezone emitiranja nestao s ESPN-a preselivši se na Facebook.

Godinu i pol nakon tog neuspjeha ESPN ipak nije odustao od praćenja esportsa. Naime, u toj tvrtci očito postoji određeni lobi koji na silu želi progurati elektroničke sportove u javni prostor.

Pokazuje to i “revolucionarna” naslovnica novog broja ESPN časopisa – prva na kojoj se našao jedan profesionalni igrač videoigara.

Naravno, radi se o Tyleru Blevinsu, poznatom pod nadimkom “Ninja” koji je najbolji igrač trenutno najpopularnije igre Fortnite: Battle Royale.

Uvrštavanje Ninje na naslovnicu možda se na prvu ne čini kao kontroverzan potez. No, u kontekst treba staviti i tajming ove objave. U SAD-u je prije dvije sedmice počela nova sezona NFL-a, a idućeg mjeseca počinje i nova sezona NBA lige. U ovom periodu naslovnice ESPN-a uvijek su bile rezervirane za sportaše koji se bave fizičkim sportovima tako da pojava Ninje na naslovnici časopisa svakako predstavlja presedan.

Je li taj presedan početak nekog novog poglavlja u priznavanju elektroničkih sportova i profesionalnih igrača videoigara ili je samo prolazni hir uredništva ESPN-a, ostaje za vidjeti.